Ердоган осъди нападението в Ербил, при което бе убит турски дипломат

  • 17 юли 2019 18:49

  • 795
  • 2
Ердоган осъди нападението в Ербил, при което бе убит турски дипломат
© Getty Images/Guliver (архив)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди днес нападението над служители на турското консулство в северния иракски град Ербил, предаде ТАСС.

"Осъждам нападението над нашите консулски служители в Ербил. Продължаваме да полагаме усилия заедно с иракските власти престъпниците да бъдат заловени в най-кратък срок", написа турският лидер на своята страница в Туитър.

Според информация от турското външно министерство въоръженото нападение срещу служителите на турското консулство е било извършено в ресторант в града. Най-малко двама души, включително турски дипломат, бяха застреляни при атаката. Един човек е ранен, съобщи службата за вътрешна сигурност на Иракски Кюрдистан.

По данни на телевизия Скай нюз - Арабия нападателите са били двама. Според очевидец, цитиран от Ройтерс, въоръжен нападател е нахлул в ресторанта и е открил огън, след което избягал с очакваща го пред заведението кола.

Това е първи случай на нападение над дипломати в Ербил, отбелязва ТАСС.

Засега никой не е поел отговорност за нападението, което бе осъдено също от иракските кюрдски сили за сигурност и от външното министерство на Ирак.

Главен враг на Турция в Северен Ирак е Кюрдската работническа партия (ПКК), която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и е призната за терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.

Турски изтребители редовно бомбардират позиции на ПКК в Северен Ирак, напомня ДПА.

Последвайте канала на

БТА
795 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.07.18 | 03:52

2

Да погледне и на север . Булгаристан . Най накрая .че там има роднини .

Ето

2019.07.17 | 21:08

1

Ердоган си намери повод за война, кога ще започне, никой не знае, но е сигурно.

Добави коментар

Водещи новини