Френски вестник: Иран сложи край на стратегическото си търпение

  • 08 юли 2019 09:45

  • 770
  • 0
Френски вестник: Иран сложи край на стратегическото си търпение
© Getty (архив)

Въвеждането от САЩ на нови икономически и политически санкции срещу Техеран засегна не само различни сектори на иранската икономика, но и най-влиятелните институции и личности в Ислямската република, пише "Гардиън" и коментира, че въвеждането на тези санкции на практика елиминира възможността за дипломатически усилия за решаване на кризата и ще има политически последици не само за Иран и САЩ, но и за целия регион на Близкия изток.

Сегашната ситуация е изключително тревожна, като в отговор Иран увеличи запасите си на обогатен уран. Новата проява на враждебност между Иран и САЩ, след периода на сдържаност по времето на Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, е едно от най-сериозните предизвикателства за мира и сигурността в Близкия изток. Войнствената политика на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския блокира традиционните дипломатически канали, подчертава британският вестник.

Иран сложи край на стратегическото си търпение, съобщава френският вестник "Фигаро" след изявлението на Техеран, че започва да обогатява уран до равнище над 3,67-те процента, разрешени според иранското ядрено споразумение. Германският "Нойе Оснабрюкер цайтунг" също коментира нарастващото напрежение във връзка с иранската ядрена сделка, след като Техеран обяви, че ще увеличи запасите си от обогатен уран над допустимия от споразумението от 2015 г. лимит. "След като Иран обяви, че спира да изпълнява още едно задължение по ядрената сделка, планът на американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския сработи. Той обаче играе опасна игра", пише в редакционна статия днес германското издание.

"Никой няма интерес Техеран да се сдобие с ядрена бомба и споразумението на практикува предотвратяваше това. Нещата се влошиха едва когато Тръмп едностранно изтегли Съединените щати от споразумението. Ясно е защо Тръмп си играе с огъня: Той се надява за повече влияние върху иранския режим и за нови поръчки за американските компании производители на оръжия. В същото време иска да си създаде образ на "силен човек". За съжаление, Франция, Великобритания и Германия, които също подписаха иранската сделка, не се осмеляват да се противопоставят на Тръмп, който наруши споразумението. Те демонстрират колебание и нямат ясна стратегия, каквато има Европейският съюз като институция. Китай и Русия също не предприеха никакви действия", със съжаление отбелязва "Нойе Оснабрюкер цайтунг".

Последвайте канала на

БТА
770 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини