Бивш генерален секретар на НАТО защити ядрената сделка с Иран

  • 28 юни 2019 11:09

  • 378
  • 0
Бивш генерален секретар на НАТО защити ядрената сделка с Иран
© Pixabay

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог РасмусенАндерс Фог Расмусен Андер Фог Расмусен - датски политик, генерален секретар на НАТО. Роден на 26 януари 1953 г. във защити международното споразумение за иранската ядрена програма, макар да призна, че то "не е идеално", предаде ДПА.

"Смятам, че алтернативата е по-лоша, защото тя означава, че няма никакъв контрол. Тогава няма да има никакво наблюдение върху тяхната ядрена програма и ядрените им амбиции", каза той в интервю за агенцията.
Расмусен говори пред ДПА в кулоарите на започнала вчера двудневна конференция в Копенхаген за демокрацията и сигурността.

Ако Иран успее да разработи ядрено оръжие, това ще "предизвика много опасна надпревара във въоръжаването в региона", предупреди бившият генерален секретар на НАТО.

Миналата година САЩ се оттеглиха от сделката от 2015 г. с Иран и му наложиха санкции. Споразумението обаче все още се подкрепя от европейските страни, Русия и Китай, отбелязва ДПА.

Расмусен окачестви решението на САЩ да се оттеглят от сделката като опит "да накарат Иран да седне на масата за преговори. Разбира се, че това е рискована стратегия. Но и, естествено, че може да успее".

Според Расмусен Тръмп прилага подход, подобен на онзи, който използва към Северна Корея.

"Необходимо е САЩ да се фокусират върху съгласуване на позициите с останалите съюзници, например с европейците", подчерта той.

Последвайте канала на

Novini.bg
378 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини