Израел обвини йорданец в шпионаж в полза на Иран

  • 20 юни 2019 21:45

  • 549
  • 0
Израел обвини йорданец в шпионаж в полза на Иран
© Pixabay (архив)

Израелското военно правосъдие повдигна обвинения на йорданец, че е бил вербуван от Иран да създаде шпионска мрежа в Израел, съобщи израелската служба за вътрешна сигурност "Шин Бет", цитирана от АФП.

Мрежата, създадена от 32-годишния Таер Шаафут, действала също на Западния бряг - окупирана от Израел палестинска територия, пише още в комюникето. Йорданският бизнесмен бил вербуван в Ливан от двама агенти на иранското разузнаване, които говорели арабски. Той се срещнал отново с тях през 2018 и 2019 г. в Сирия и Ливан, уточни "Шин Бет".

Една от мисиите на Шаафут била да създаде търговска структура, която да служи за параван на бъдещи ирански операции. Бизнесменът освен това трябвало за изгради в Йордания завод, в който да работят шиитски работници. Той трябвало да изпълнява ролята на база за иранските дейности против Израел. Бизнесменът имал задача също да вербува агенти, съобщи още израелската служба за вътрешна сигурност.

Иранските агенти били готови да инвестират за начало половин милион долара в операцията, а по-нататък - и повече. Разследването разкрило, че на Шаафут било възложено още да превежда средства на терористични структури на Западния бряг и в Израел. Той трябвало да отиде в Иран, за да довърши обучението си за шпионин.

Йорданецът е подведен под отговорност на 10 юни на основания "контакт с врага и връзка с вражеска организация. Този случай е нов пример за опитите на Иран да вреди на Израел", подчерта службата за вътрешна сигурност.

Последвайте канала на

БТА
549 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини