Иранският външен министър: Водихме откровен и сериозен разговор с германския ми колега

  • 10 юни 2019 15:21

  • 234
  • 0
Иранският външен министър: Водихме откровен и сериозен разговор с германския ми колега
© Getty (архив)

Иран и Германия водиха откровен и сериозен разговор за спасяване на ядреното споразумение от 2015 г., заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс.

"Водихме откровен и сериозен разговор с гостуващия германски външен министър Хайко Маас. Техеран ще съдейства на подписалите споразумението страни от ЕС за спасяването му", заяви Зариф на обща пресконференция с Маас в Техеран. Президентът Доналд Тръмп изтегли САЩ от споразумението миналата година и възобнови санкциите срещу Иран.

"САЩ не могат да очакват, че ще са в безопасност", след като започнаха икономическа война срещу Иран", заяви Зариф. "Самият Тръмп обяви, че САЩ са започнали икономическа война срещу Иран. Единственото решение за намаляване на напрежението в този регион е икономическата война да престане", добави той. "Този, който започне война с нас, няма да е този, който ще я завърши", предупреди иранският външен министър.

Преди срещата със Зариф германският външен министър Хайко Маас призова Иран да спазва задълженията си по ядреното споразумение в началото на своето посещение в Техеран.

"Знаем, че на Иран бяха обещани икономически изгоди, които са трудно постижими без американците. Смятам обаче, че има също политически и стратегически интереси от запазване на това споразумение и на диалога с Европа. Това също трябва да се осъзнава в Техеран", каза Маас. Маас заяви, че се очаква скоро да започне реално да функционира лансираната в началото на годината от Франция, Великобритания и Германия европейска система ИНСТЕКС за бартерна търговия с Иран, която има за цел да заобиколи санкциите на САЩ.

Преди срещата на Зариф и Маас обаче говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави заяви, че Иран няма особени очаквания към системата ИНСТЕКС, която досега не е довела до никаква сделка, отбелязва АП. "Ако ИНСТЕКС можеше да ни помогне, това вече щеше да е станало", заяви той.

"Европейските официални лица не са в позиция да коментират ирански въпроси извън ядреното споразумение", заяви Мусави по повод вчерашно изказване на Маас, че иранската програма за балистични ракети е проблемна. Иран даде на страните по ядреното споразумение два месеца срок до 7 юли да му помогнат да заобиколи американските санкции, по-специално в петролния и банковия сектор. При липса на задоволителен отговор от партньорите му, Иран заплаши, че ще престане да спазва ограниченията за степента на обогатяване на уран и ще възобнови проекта си за реактор с тежка вода в Арак.

 

Последвайте канала на

БТА
234 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини