Израелският премиер назначи за министър открит гей

  • 06 юни 2019 16:51

  • 538
  • 0
Израелският премиер назначи за министър открит гей
© Getty (архив)

Израелският премиер Бенямин Нетаняху назначи Амир Охана - депутат и негов съпартиец от консервативната партия "Ликуд" за временен министър на правосъдието.

Охана е първият член на правителство в еврейската държава с открита хомосексуална ориентация, предаде ДПА. 43-годишният Охана се смята за доверено лице на Нетаняху и подкрепи приемането на закон, който дава на партийния лидер имунитет срещу наказателно преследване. Срещу Нетаняху се водят три разследвания за корупция, но той отрича всички обвинения.

Охана е завършил право и в миналото е работил в прокуратурата. Като политик обаче се е обявявал за ограничаване на правомощията на съдебната власт и за засилване на изпълнителната власт. Той наследява на поста Аелет Шакед, която беше уволнена миналата седмица заедно с министъра на образованието, след като тяхната партия Нова десница не премина изборния праг на изборите на 9 април.

Министерството на правосъдието трябваше да отиде при Бецалел Смотрич от Съюз на десните партии, но той отпадна, защото направи изявление, че Израел трябва да се управлява според еврейските религиозни закони.

По-рано тази година израелският главен прокурор каза, че е склонен да повдигне обвинения срещу Нетаняху за подкупи, измами и злоупотреба с доверие и насрочи съдебното изслушване по въпроса за началото на октомври. Искане на Нетаняху до главния прокурор за отлагане на изслушването е било отхвърлено, съобщиха днес израелски медии. До понеделник Нетаняху трябва да потвърди дали ще се яви на него. След изслушването главният държавен обвинител Авишай Манделблит ще вземе решение дали да повдигне обвинения срещу Нетаняху.

В момента Нетаняху е начело на преходно правителство. Парламентът гласува за саморазпускането си, след като премиерът не успя да сформира коалиция след победата си на априлските избори. Предсрочните избори ще има на 17 септември.

Последвайте канала на

БТА
538 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини