Вярващи мюсюлмани честват от днес Рамазан Байрям

  • 04 юни 2019 15:48

  • 744
  • 0
Вярващи мюсюлмани честват от днес Рамазан Байрям
© Pixabay

Религиозни мюсюлмани в Близкия изток и другаде по света започнаха да честват днес ислямския празник Аид ал Фитр (Рамазан Байрам), който слага край на свещения за тях месец Рамазан - период на пост от изгрев до залез слънце. Началото на Аид ал Фитр е различен в различните държави, а даже и в една страна, защото по традиция той зависи от това кога е забелязано новолунието, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията посочи, че подобно на други години, сега Рамазан Байрамът е във време на войни и насилие - талибаните в Афганистан заявиха, че няма да честват празника и ще продължат атаките, войната в Йемен от години носи глад и смърт, а вчера военните в Судан атакуваха демонстранти и убиха най-малко 35 човека.

Сунитската Саудитска Арабия, а също Кувейт, Катар и ОАЕ започнаха да празнуват днес, докато в Египет, Сирия, Йордания и на палестинските територии още не са видели новата луна и ще разговяват от утре. Сунитите в Ливан и Ирак празнуват от днес, а шиитите в тези страни - от утре.

В Пакистан, където преобладават сунитите, обикновено Аид ал Фитр идва ден след останалия мюсюлмански свят. Духовници в Афганистан са казали на местните шиити, че лунният сърп още не се вижда и че празникът започва утре.

Рамазан Байрам обикновено трае от един до три дни. Той е очакван с нетърпение след месеца на въздържание от хранене, пиене, пушене и секс от зори до смрачаване, посочи АП.

Последвайте канала на

БТА
744 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини