Саудитска Арабия екзекутира 37 души за тероризъм

  • 23 април 2019 18:59

  • 1224
  • 3
Саудитска Арабия екзекутира 37 души за тероризъм
© Getty Images

Саудитска Арабия екзекутира 37 души, признати за виновни по обвинения, свързани с тероризъм, съобщи днес саудитското министерство на вътрешните работи, цитирано от ДПА.

И 37-те екзекутирани са саудитски граждани. Те са били осъдени на смърт по такива обвинения, като изповядване на екстремистка терористична идеология, създаване на терористични клетки, нападения срещу обекти на силите за сигурност с експлозиви и убийство на неуточнен брой служители на силите за сигурност.

Обвиненията включват и провокиране на държавна измяна на верска основа и сътрудничество с враждебни страни с цел да се навреди на държавните интереси, се казва в изявлението, което беше цитирано от официалната Саудитска агенция по печата.
Присъдите са потвърдени от Апелативния и Върховния съд, след което за изпълнението им е издаден кралски указ, допълва министерството. В изявление на ведомството се казва, че "Саудитска Арабия няма да се поколебае да възпре всеки, който желае да навреди на сигурността и стабилността й", посочва то.

Не се уточнява как е било изпълнено смъртното наказание. За екзекуциите в Саудитска Арабия се знае, че се извършват чрез обезглавяване със сабя или чрез разстрел, понякога публично.

"Хюман райтс уоч" заяви, че ако се съди по изявленията на министерството на вътрешните работи, кралството е екзекутирало 139 души през 2018 г., като повечето от тях са екзекутирани за предумишлено убийство и престъпления, свързани с наркотици.

Трийсет и седемте екзекутирани, за които беше съобщено днес, са от Рияд, Мека, Медина и Асир, както и от населените с шиити райони на Източната провинция и провинция Касим. Самите екзекуции са изпълнени в различни части на страната, предаде Асошиейтед прес.

Последвайте канала на

БТА
1224 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Справедлив

2019.04.23 | 20:56

3

А някакви санкции от Лицемерни Запад ??!! Няма....Ако у нас екзекутират някой ,ще ни унищожат за нула време

2019.04.23 | 19:26

1

А колко хиляди тона оръже дадохте на " ислямска държава" !??? Заедно със ФАЩ !? Сега се загрижили те :) Смешници

asd

2019.04.23 | 20:04

2

то това не се брои. това е за демокрация. а осъдените нещо не са слушали.

Добави коментар

Водещи новини