Лидери на арабски държави осъждат решението на Тръмп за Голанските възвишения

  • 31 март 2019 19:32

  • 638
  • 2
Лидери на арабски държави осъждат решението на Тръмп за Голанските възвишения
© Pixabay

Арабските лидери осъдиха решението на президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския да признае претенциите на Израел за суверенитет над Голанските възвишения, показвайки рядко единство на фона на регионалните разногласия, предаде ДПА.

В обръщение на откриването на годишната срещата на лидерите на Арабската лига в Тунис саудитският крал Салман заяви, се противопоставя на всякакви мерки, подронващи сирийския суверенитет над Голанските възвишения. Израел завзе стратегическото плато във войната през 1967 г. и го анексира през 1981 г., но това не е получило международно признание.

Въпросът за Голанските възвишения е сред водещите на еднодневната среща на Арабската лига в Тунис. Президентът на страната домакин Бежи Каид Есебси предупреди, че решението на САЩ ще засили напреженията в региона. Международната общност признава Голанските възвишения за окупирана арабска територия, подчерта Есебси и призова за обединяване на усилията за прекратяване на окупацията и постигане на сигурност и стабилност.

Участниците в срещата трябва да покажат на света, че създаването на палестинска държава със столица Ерусалим е залог за регионалната сигурност, каза президентът на Тунис, цитиран от ТАСС.

Генералният секретар на Лигата на арабските държави Ахмед Абу Гаит отправи остри критики към решението на Тръмп и заяви, че "окупацията е престъпление, а легализирането й е грях", предаде ДПА.

В проекта за заключително изявление на срещата се казва, че лидерите на Лигата на арабските държави подкрепят Сирия по въпроса за суверенитета над Голанските възвишения и признават правото й да иска връщането им, предаде ТАСС. Генералният секретар на Лигата на арабските държави Ахмед Абу Гаит заяви, че сигурността на държавите от региона е била подложена на сериозни изпитания през последните години, а намесата на Иран и Турция само е засилила и удължила конфликтите в арабския свят.

"Недопустимо е регионални сили да се намесват в арабските работи, за да подкрепят една или друга фракция с религиозни цели", добави Абу Гаит в изявление, предавано по телевизия Ал Арабия. "Само политическите решения могат в крайна сметка да сложат край на конфликтите и да гарантират стабилност", подчерта той. "В гражданските войни няма победители, а само губещи".

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани си тръгна веднага след откриването на срещата. По-късно стана ясно, че в програмата му е било предвидено той да присъства само на откриването, посочва ТАСС.

Последвайте канала на

БТА
638 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Тъпи и въоръжени

2019.06.17 | 06:31

2

След 100 години това което прави израел ще бъде приравнено на грабеж и завладяване на чужди територии с цената на човешки живот. Може пък и някой Хитлер да се появи., първо потискаш някой после той прави цялата ти нация на сапун.

2019.03.31 | 22:07

1

Eребците да забравят за Башан (Голан)!

Добави коментар

Водещи новини