Кралете на Мароко и Йордания заявиха, че подкрепят политическото уреждане на конфликта в Сирия

28 март 2019 21:50

Кралете на Мароко и Йордания  заявиха, че подкрепят политическото уреждане на конфликта в Сирия
© Getty Images/Guliver/ Абдула Втори
1579 1

На среща в Казабланка днес кралете на Мароко и Йордания - Мохамед Шести и Абдула Втори изразиха подкрепа за политическо уреждане на конфликта в Сирия, предаде агенция Магриб Араб Прес (МАП), цитирана от ТАСС.

"Двамата монарси в съвместно комюнике подчертават важността на ролята на арабските страни и на обединяването на усилията им за това да се сложи край на сирийската криза посредством намиране на политическо решение в съответствие с Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, което да бъде прието от сирийците, което ще запази единството и сплотеността на Сирия, ще възстанови сигурността и стабилността на страната, ролята й в съвместните арабски действия, което ще създаде условия за връщане в родината им на сирийските бежанци, за да могат те да дадат приноса си за нейното възстановяване", цитира МАП заключителното прессъобщение след срещата.

Мохамед Шести отбеляза също "огромните усилия, полагани от Йордания за приемането на нейна територия на голям брой сирийски бежанци", посочва ТАСС.

На срещата си днес в Казабланка монарсите на Мароко и Йордания обсъдиха също перспективите за развитие на двустранните отношения, актуални теми от международния и регионален дневен ред, включително ситуацията в Сирия и Ирак.

В съвместното изявление на двамата монарси се посочва още, че Голанските възвишения се явяват окупирана сирийска територия, допълва ТАСС. В изявлението се казва, че решението на Израел да ги анексира е незаконно и недействително и представлява нарушение на международното право, в частност на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

БТА
1579 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Skroutz

2019.03.29 | 06:47

1

Брей тези се събудих!!!

Добави коментар

Водещи новини