Над 370 000 души са убити от началото на войната в Сирия

Над 370 000 души са убити от началото на войната в Сирия, навлизаща днес в деветата си година. Това показват данните, публикувани от Сирийския център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), предаде Франс прес.

Сред жертвите има 112 623 цивилни, включително повече от 21 000 деца и 13 000 жени, посочват правозащитниците, разполагащи с обширна мрежа от източници в цялата страна.

Избухнал по време на предприети от режима кръвопролитни репресии срещу мирни продемократични демонстрации, конфликтът в Сирия се превърна с течение на годините в комплексна война с участието на бунтовнически групировки, джихадистки движения и чуждестранни сили, водена на все по-разпокъсана територия. Убити са около 125 000 войници от сирийската армия и от съюзени с нея милиции, сочат новите данни на СЦНЧП. Загинали са и 67 000 бойци от други, например кюрдски сили. Освен това са убити и близо 66 000 джихадисти, по-специално от групировките "Ислямска държава" и Хаят Тахрир аш Шам, бившия сирийски клон на Ал Каида, добавят правозащитниците, цитирани от БТА.

Същевременно конфликтът е изпратил милиони сирийци в изгнание.

Неправителствените организации все още информират за нови зверства и посегателства срещу правата на човека от страна на режима, обвиняван в смъртоносни химически атаки, изтезания и произволни арести. Общо около 13 милиона сирийци са били разселени или са избягали в други страни. През последните години режимът на Башар Асад успя да си върне много изгубени територии, превзети преди време от бунтовници и джихадисти, благодарение на основните си съюзнници - Русия и Иран, но една трета от земите на страната все още не са под контрола на Дамаск.

Войната причини масови разрушения на инфраструктури и унищожи редица ключови сектори от икономиката, включително петролния. Щетите се оценяват на 400 милиарда долара (353 милиарда евро). Президентът Асад заяви в неделя, че страната му е в "икономическа блокада" заради международните санкции, наложени на режима от началото на войната. Изцяло в дипломатическа изолация от 2011 г. насам, сирийският режим от известно време плахо се завръща на регионалната сцена, гласят скорошните съобщения от Обединените арабски емирства и Бахрейн, че откриват отново посолствата си в Дамаск.

Коментари

 1. 2019.03.15 | 10:45

  А само за 4 години във войната в Украйна и благодарение на Путин бяха избити над 10 000 човека!

  1. 2019.03.15 | 12:00

   аз бих казал благодарение на друг президент. Забелязвате ли че колкото повече затъва Украйна и младежите и мрат на бойното поле, толкова повече шоколадите заливат магазините. Аз не купувам.

  2. 2019.03.15 | 11:51

   и да не служиш на ЮДОЦИОНИСКИТЕ СИ ГОСПОДАРИ.

 2. 2019.03.15 | 10:45

  Един конфликт провокиран от Катар, на която и беще отказано да прокара газовите си тръби през Сирия, разпалван от Турция, която не скрива апетитите си към кюрдските райони и активно търгуваща със Сирийски петрол на нищожни цени, спонсорирана от Обама, който тренира главорези от 13та година дори и в България и подхранва измислената ислямска държава, и добре подклаждана от Нетаняху, който се старае за абсолютен хаос в района и изселението на младите момчета към Европа за да освободят околните зами за нови еврейски селища.

  1. 2019.03.15 | 11:58

   Е кое направи Доктор Асад кръвожаден диктатор? Нежеланието да се подчини на политиката подавана от Обама с техните стратегически съюзници Катар и Саудитите. Относно ислямиста Асад означава че никога не си стъпвал в Сирия и знаеш повече от сирийците според които Асад е най-светския президент който са имали и страната им се промени стахотно преди да бъде разрушена.

  2. 2019.03.15 | 10:47

   Натаняхо си защитава държавата, защото е заобиколен от ислямски дупки и диктатури! А какво прави Пуин в Сирия? Защитава същите тези кръвожадни диктатори ,като Асад! Така че, Израел си защитават държавата, а Путин защитава ислямистите, като Асад, който построи десетки хиляди джамии по негово време!!

 3. 2019.03.15 | 10:26

  нищо работа, сега се започва във венецуела.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет