Палестинци към президента Махмуд Абас: Оставка!

  • 24 февруари 2019 21:15

  • 585
  • 1
Палестинци към президента Махмуд Абас: Оставка!
© Getty (архив)

Хиляди палестинци демонстрираха днес в центъра на град Газа с искане за оставка на палестинския президент Махмуд Абас, предаде ДПА.

Според агенцията подобно искане за отстраняването на Абас се отправя за първи път в палестинския анклав, контролиран от екстремистката организация Хамас, която е съперник на Палестинската автономна власт в окупираните територии, оглавявана от Абас и неговата организация Ал Фатах. Администрацията на Абас контролира част от Западния бряг на река Йордан, който трябва да бъде основната част на бъдещата палестинска държава. Митингът се състоя на площад "Ал Сария" и бе свикан от базираното в ивицата Газа Народно движение за национално спасение (НДНС), което включва Хамас и други опоненти на Абас в Газа.

"Ние сме тук, за да подчертаем, че не сме роби на управника", се казва в съобщение за пресата на НДНС. "Тук сме, за да призовем за общи избори, включително президентски, парламентарни и общински."

ДПА припомня, че в палестинските територии от 2006 г. не са провеждани парламентарни избори, а последните президентски избори са били през 2005 г. Демонстрантите скандираха, че палестинците трябва сами да определят бъдещето си, и настояваха за край на "тираничната политика на Абас".

В някои части на Газа се състояха контрадемонстрации на поддръжници на Абас.

Преди година и половина Абас наложи санкции на властите в ивицата Газа, за да упражни натиск върху ислямисткото движение Хамас да изпълни постигнатите след преговори споразумения за помирение, имащи за цел да бъде преодолян вътрешният палестински разкол. До момента всички усилия да се сложи край на враждата между Хамас и Фатах - двете най-големи палестински организации, са безуспешни.

Разривът започна през 2007 г., когато Хамас наложи със сила своя контрол над Газа.

 

Последвайте канала на

БТА
585 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
палестинската администрация

2019.02.25 | 07:05

1

Е КОРУМПИРАНА,ПОДОБНО НА НАШАТА. КРАДЕ СЕ ОТ ВСИЧКО ,А НАРОДА Е ОСТАВЕН ДА СЕ ОПРАВЯ КАКТО МОЖЕ.

Добави коментар

Водещи новини