Двамата главни съперници на израелския премиер сключиха предизборен съюз

  • 21 февруари 2019 10:14

  • 213
  • 1
Двамата главни съперници на израелския премиер сключиха предизборен съюз
© Getty (архив)

Двамата основни опоненти на израелския премиер Бенямин Нетаняху обявиха, че са сключили предизборен съюз, за да го победят на предсрочния парламентарен вот на 9 април, предаде АФП.

Бившият началник на Генералния щаб на армията Бени Ганц и центристът Яир Лапид съобщиха в изявления, че ще съставят обща листа, а в случай на победа ще се редуват на премиерския пост. Бени Ганц неотдавна учреди партията си "Устойчивост за Израел", която обикновено се описва като десноцентристка.

Яир Лапид е лидер на центристката партия "Йеш атид" ("Има бъдеще"), която в момента има 11 депутати в 120-местния парламент. Според проучванията на избирателните нагласи тези двама политици са основните съперници на Бенямин Нетаняху, който води в допитванията, въпреки че е разследван за корупция.

В партията на Бени Ганц членуват бившите началници на генералния щаб Габи Ашкенази и Моше Яалон. Вторият е бил и министър на отбраната.

Според анкетите Нетаняху и партията му Ликуд са фаворити за тези избори. Остава обаче възможността генералният прокурор да обяви преди 9 април намерението си да повдигне обвинения срещу премиера в редица разследвания за корупция, което може да повлияе на резултатите, отбеляза медията.
 

Последвайте канала на

БТА
213 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.02.21 | 11:13

1

класика....кола и пепси....

Добави коментар

Водещи новини