Американският министър на отбраната се срещна с иракския премиер в Багдад

  • 12 февруари 2019 21:13

  • 275
  • 0
Американският министър на отбраната се срещна с  иракския премиер в Багдад
© gettyimages (архив)

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан пристигна днес в Багдад на необявена визита и се срещна на четири очи с иракския премиер Адел Абдел Махди, предаде ДПА.
Посещението последва визитата му в Афганистан тази седмица.

Шанахан обсъди усилията за развитие на способностите на иракските сили за сигурност и обеща САЩ да уважават суверенитета на Ирак.

Министърът се срещна също с президента Бархам Салих, както и с висши представители на иракското министерство на отбраната, за обсъждане на борбата срещу групировката "Ислямска държава", съобщи източник от иракското правителство.

Визитата протича след като Багдад порица неотдавнашното изказване на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, че силите на САЩ ще използват позициите си в Ирак, за да наблюдават Иран, което може да компрометира усърдно балансираните отношения на Ирак с влиятелния му съсед.

"Искам да мога да наблюдавам Иран", каза Тръмп пред телевизия "Си Би Ес нюз" миналата седмица и допълни: "Ще продължим да наблюдаваме и ще продължим да гледаме, а ако се появят проблеми, ако някой се опита да създава ядрени оръжия или други неща, ще го знаем дори преди тях".

Близо 5000 американски войници остават в Ирак 16 години след интервенцията на САЩ в близкоизточната държава.

Шанахан заяви, че всички американски войски са там по покана на иракското правителство.

Последвайте канала на

БТА
275 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини