ООН: Убийството на Джамал Хашоги е било планирано

  • 07 февруари 2019 21:25

  • 902
  • 3
ООН: Убийството на Джамал Хашоги е било планирано
© Gettyimages (архив)

Специалният докладчик на ООН по извънсъдебните екзекуции Аниес Каламар заяви, че разполага с доказателства, че убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги е било планирано и извършено от официални представители на Саудитска Арабия, предадоха Франс прес и ТАСС.

,,Убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018 г. е било предумишлено и е "най-тежкото нарушение на най-фундаменталното право от всички, правото на живот'', заяви Каламар, която се върна от едноседмична мисия в Турция, в която я придружаваха трима експерти. Тя осъди и използването на дипломатически имунитет за безнаказано извършване на престъпление.

,,Събраните доказателства по време на мисията ми в Турция показват, че Хашоги е станал жертва на брутално и предумишлено убийство, което е било планирано и извършено от представители на държавата Саудитска Арабия", заяви Каламар.

,,Саудитски официални лица сериозно са подкопали и забавили усилията на Турция за разследване на местопрестъплението в саудитското консулство в Истанбул през октомври'', заяви Каламар, цитирана от Ройтерс. Тя съобщи, че с екипа си е имала достъп до "смразяващи и ужасни аудиоматериали" за смъртта на журналиста от в. "Вашингтон пост", получени от турското разузнаване.

Каламар изрази "сериозно безпокойство" дали замесените в убийството 11 саудитци ще бъдат справедливо съдени в Саудитска Арабия и посочи, че е направила неуспешен опит да посети арабското кралство.

,,Международната общност, включително ООН трябва спешно да обърнат внимание на обстоятелствата около убийството на Хашоги'', заяви Каламар. По думите ѝ е било нарушено както международното право, така и ключови правила на международните отношения, по-специално изискванията за законно използване на дипломатическите мисии.

Каламар благодари на турското правителство за подкрепата, която ѝ е оказало по време на посещението ѝ. Тя се срещна с турските министри на външните работи и на правосъдието, с шефа на разузнаването и с прокурора на Истанбул. Разследването на екипа на ООН продължава, окончателният доклад ще бъде представен пред Съвета за правата на човека на ООН през юни, предаде ДПА.

Последвайте канала на

БТА
902 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
асд

2019.02.08 | 10:09

3

тия продължават успешно да откриват топлата вода. интересно как диктатора мадуро не арестува и не убие самоназначилия се за президент хуан, а той е такъв кръволок според западната пропаганда, а либералните демократи суадитците убиват и нарязват човек и го хвърлят в канализацията и на тях никой копче не им казва. голяма борба за демокрация пада голямо чудо.

2019.02.08 | 06:37

2

О Боже,това е невероятно...Какъв следователски гений е нужен за д бъде разкрит такъв дълбоко завоалиран случай...! :Д:Д

Миро

2019.02.07 | 22:16

1

Каква изненада. Никой не се досещаше дори.

Добави коментар

Водещи новини