Иран може за четири дни да обогати уран на 20 процента, заяви ръководителят на иранската ядрена агенция

  • 15 януари 2019 19:47

  • 832
  • 0
Иран може за четири дни да обогати уран на 20 процента, заяви ръководителят  на иранската ядрена агенция
© gettyimages (архив)

Иран може да обогати уран на 20 процента за четири дни. Това заяви ръководителят на иранската Организация за атомна енергия Али Акбар Салехи, предаде Ройтерс. Това изказване очевидно цели да покаже, че Техеран може бързо да разшири програмата си за обогатяване на уран, ако ядрената сделка с великите сили се провали.

Според сделката, договорена през 2015 г., Иран може да обогатява уран на 3,67 процента. Това е доста под 20-те процента, които тя обогатяваше преди сделката и под около 90-те процента, необходими за ядрено оръжие.

САЩ се изтеглиха от договора миналия май и възстановиха санкциите срещу Иран. Техеран отказва да предоговаря споразумението и казва, че сделката може да се провали, ако европейските страни по нея не съумеят да запазят икономическите ползи от нея за Иран.

"Ако ние излезем от ядрената сделка и започнем да обогатяваме, за четири дни ние можем да стартираме нашето обогатяване на 20 процента", каза Салехи, цитиран от агенция ФАРС.

"Ние вече имаме запаси от обогатен уран на 20 процента и способности за подобно обогатяване", допълни той. Салехи не навлезе в подробности относно запасите, за които спомена. 

Запасите на Иран от обогатен на 20 процента уран бяха обеднени, изнесени в чужбина или превърнати в гориво за изследователски реактор в Техеран след сключването на сделката.

Последвайте канала на

БТА
832 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини