САЩ искат зона за сигурност в Сирия

  • 14 януари 2019 15:18

  • 1811
  • 2
САЩ искат зона за сигурност в Сирия
© Getty Images/Guliver

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви днес, че продължава обсъждането с всички заинтересовани страни на американското предложение за създаване на зона за сигурност или буферна зона в Сирия. Целта на предлаганата от САЩ мярка е подсигуряване на границата с Турция, предаде Франс прес.

"Искаме да гарантираме сигурност на хората, които се биха рамо до рамо с нас, за да сразят халифата на ИД (групировката "Ислямска държава"). Искаме да гарантираме, че терористите, действащи на територията на Сирия, няма да бъдат способни да нападнат Турция", каза пред журналисти Помпейо след визитата си в Рияд. 

Вчера президентът Доналд Тръмп призова за създаването на такава 30-километрова зона в Сирия, без да даде уточнения за разположението й. Той призова кюрдите "да не провокират" Анкара, която заплашва да предприеме ново настъпление срещу предвожданата от този етнос въоръжена групировка "Сили за защита на народа".

Тя е смятана за терористична организация от Турция, но, от друга страна, бе гръбнакът на Сирийските демократични сили - съюз от арабски и кюрдски бойци, който помогна много на предвожданата от САЩ антиджихадистка коалиция в борбата срещу "Ислямска държава".

Рияд е поредната спирка от близкоизточната обиколка на държавния секретар Помпейо, която мина под знака на загриженост от изтеглянето на американските войски от Сирия. Друга основна тема в дневния ред на посещението бяха действията на Саудитска Арабия във връзка с убийството на журналиста Джамал Хашоги, извършено миналата година в саудитското консулство в Истанбул. 

Той разговаря днес по този въпрос с крал Салман и с престолонаследника Мохамед бин Салман. "Те все още работят по установяването на фактите и Съединените щати продължават да работят по установяването на фактите", каза Помпейо след срещата си с двамата държавници. 

"Нашите очаквания са съвсем ясни", подчерта ръководителят на американската дипломация и добави, че има поет ангажимент за преследване на всички, свързани с извършеното на 2 октомври убийство. 

Делото срещу 11 заподозрени в скандала "Хашоги" започна на 3 януари в Саудитска Арабия и главният прокурор поиска смъртна присъда за петима от тях. Правителството на Тръмп, от своя страна, санкционира 17 саудитски представители във връзка с убийството. 

Последвайте канала на

БТА
1811 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ЯЯ

2019.01.16 | 08:19

2

В Сирия САЩ май воюваха с/у Асад , а не с/у ИД .

Истина

2019.01.14 | 15:41

1

ТИЯ ОТ САЩ ХЕПТЕН СЕ ПОБЪКАХА ПЕНТАГОНА ЕДНО ТРУМП ДРУГО ЦРУ СЪВСЕМ ДРУГО КАЗВА КОЙ УПАВЛЯВА САЩ НИКОЙ НЕ ЗНАЙЕ.

Добави коментар

Водещи новини