ЕС наложи санкции на иранци

  • 08 януари 2019 16:18

  • 638
  • 0
ЕС наложи санкции на иранци
© Getty (архив)

Европейският съюз взе днес решение за налагането на санкции срещу иранци, за които се подозира, че са планирали нападения в Дания и Франция, предаде ДПА.

"Европейският съюз току-що взе решение да наложи санкции срещу иранска разузнавателна служба заради планирани убийства на европейска територия. Това е ясен сигнал от ЕС, че ние няма да приемем подобно поведение в Европа", написа в Туитър датският външен министър Андерс Самуелсен. "Изключително насърчаващо е, че ЕС току-що взе решение за нови санкции срещу Иран в отговор на враждебните дейности и заговори, които се планират и извършват в Европа, включително и в Дания", заяви също в Туитър датският премиер Ларс Льоке Расмусен.

Санкциите на ЕС са насочени срещу двама ирански граждани и една организация, посочиха пред ДПА дипломатически източници. Датската полиция обвини през октомври Техеран, че планира да извърши в Дания нападения срещу ирански имигранти, членуващи в забранена от иранските власти опозиционна организация. Иран бе обвинен по-рано миналата година, че е планирал и бомбено нападение срещу имигрантско опозиционно движение в Париж, припомня ДПА.

Тези разкрития обтегнаха отношенията между Техеран и Европейския съюз, който полага усилия да запази постигнатото през 2015 г. споразумение за иранската ядрена програма, от което американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския изтегли САЩ миналата година.

 

Последвайте канала на

БТА
638 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини