Чешкият президент обеща да работи за преместване на посолството на Прага от Тел Авив в Ерусалим

  • 26 ноември 2018 21:28

  • 586
  • 0
Чешкият президент обеща да работи за преместване на посолството на Прага от Тел Авив  в Ерусалим
© Getty (архив)

Чешкият президент Милош Земан обеща пред израелския парламент да направи всичко по силите си посолството на неговата страна да се премести от Тел Авив в Ерусалим, следвайки примера на САЩ, предаде Франс прес.

По този начин Прага скъсва с европейската позиция за статута на Ерусалим - един от най-спорните въпроси в израелско-палестинския конфликт. Чешкият президент е привърженик на преместването на посолството на своята страна, но последната дума има правителството, което казва, че иска да се придържа към общата европейска позиция. Също като голяма част от международната общност, ЕС смята, че окончателният статут на Ерусалим като бъдеща столица на две държави трябва да се уреди с преговори, отбелязва АФП.

През декември миналата година президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския скъса с десетилетния международен консенсус, като призна Ерусалим за столица на Израел и обяви преместването на американското посолство, намиращо се дотогава в Тел Авив. Израелците смятат това за признаване на историческа реалност, но палестинците го приеха за отхвърляне на техните претенции към Източен Ерусалим - палестинската част на града, окупиран от Израел. Говорейки пред израелския парламент, чешкият президент обвини европейците, че понякога се държат "като страхливци". Той припомни, че през май тази година беше отворено отново почетното консулство на Чехия в Ерусалим, затворено от 2016 г., когато почина предишния консул. Земан подчерта, че утре ще открие Чешкия център в Ерусалим. "Не съм диктатор, за нещастие, но обещавам, че ще направя всичко по силите си, за да реализирам третия етап след почетното консулство и чешкия център. Може би ще се се сетите и сами кой е този трети етап", добави той.

Земан е част от европейските политици, с които израелското правителство се опитва да се сближи, за да противодейства на враждебната според него политика на ЕС, отбелязва АФП. Чешкият президент се срещна с израелския си колега Реувен Ривлин и прояви интерес към идеята на Ривлин за създаване на конфедерация на израелците и палестинците, вместо решението с две държави. Прието от голяма част от международната общност, то предвижда създаването на палестинска държава, която да съжителства мирно с Израел

Последвайте канала на

БТА
586 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини