Бившият президент на Йемен има готовност да се върне в страната

  • 22 февруари 2012 12:02

  • 428
  • 0
Бившият президент на Йемен има готовност да се върне в страната
©

Али Абдула Салех, досегашен президент на Йемен, ще се върне в родината си от САЩ, където е на лечение, за да подготви обстановката за предаването на властта на своя избран вчера приемник, предаде ДПА.

Салех е в САЩ от няколко седмици. Според запознати източници в Йемен той вече се е подготвил за връщането в родината си. Салех подписа през ноември сделка за предаване на властта на заместника си Абд Рабу Мансур Хади в замяна на имунитет срещу съдебно преследване. Вчера по силата на това споразумение в Йемен се произведоха президентски избори.
Избирателната активност е достигнала 60 процента, предаде АФП, като се позова на частични данни на избирателните комисии. Над 12 милиона избиратели бяха призовани да изберат приемника на Салех, който ще бъде временно на власт за две години. В Аден в Южен Йемен са гласували 50 процента от избирателите. В останалата южна част на страната процентът е между 30 и 40 въпреки призива на движението за независимост на Южен Йемен да се бойкотира изборът на Хади. В размирния град Садах, бастион на бунтовниците от йеменския Север, които също приканиха за бойкот на вота, гласувалите са 50 процента. В останалите райони, контролирани от северните бунтовници обаче процентът на избирателната активност е по-нисък. В столицата Сана избирателната активност е около 60 процента. По-високи проценти се отчитат в градовете Таис и Иб, градове-бастиони на протестите срещу режима на Салех.
Същевременно Международната федерация за правата на човека призова САЩ да започнат разследване за злоупотребите, извършени от силите на Салех по време на репресиите срещу бунта. Салех пристигна в Ню Йорк на 29 януари, за да се лекува. Той беше тежко ранен при атентат срещу президентския дворец в Сана през юни. После беше на лечение в Саудитска Арабия. Вчера говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд заяви, че Салех е в Калифорния и се ползва с дипломатически имунитет до встъпването в длъжност на приемника му.  САЩ обявиха вече, че са насърчени от произведените избори в Йемен и призоваха за повече напредък към демокрация.

Последвайте канала на

БТА
428 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини