"Амнести интернешънъл" лиши Аун Сан Су Чжи от най-престижната си награда

  • 12 ноември 2018 21:13

  • 1382
  • 4
"Амнести интернешънъл" лиши Аун Сан Су Чжи от най-престижната си награда
© gettyimages

"Амнести интернешънъл" обяви днес, че лишава Аун Сан Су Чжи от своята най-престижна награда "Посланик на съвестта" и обвини лидера на Мианма, че затвърждава нарушенията на човешките права, като мълчи за насилието срещу мюсюлманското малцинство рохинга в Мианма, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Възхвалявана в миналото като виден борец за демокрация, Су Чжи бе лишена от редица международни награди заради гоненията срещу рохингите, започнали през август 2017 г. Над 700 хиляди човека от този етнос бяха принудени да избягат в съседен Бангладеш, когато армията на Мианма започна операция за прогонването им в отговор на въоръжени нападения на бунтовници рохинги срещу силите за сигурност.

Възложено от ООН разследване установи, че военните в Мианма водят кампания на убийства, изнасилвания и палежи "с цел геноцид". Администрацията на премиера Аун Сан Су Чжи отхвърли тези заключения като едностранчиви и заяви, че армията провежда законна операция срещу въоръжени бунтовници.

"Амнести интернешънъл" - международна правозащитна група със седалище в Лондон и филиали в много страни по света - присъди през 2009 г. на Аун Сан Су Чжи наградата "Посланик на съвестта", докато тя все още беше под домашен арест заради съпротивата си срещу военната хунта, която управляваше Мианма. През осемте години след излизането си на свобода Су Чжи изведе своята партия до изборна победа през 2015 г. и после оглави правителство. Тя обаче трябваше да дели властта с военните и нямаше контрол върху силите за сигурност, припомнят агенциите.

В изявлението си "Амнести интернешънъл" обвинява ръководителката на Мианма, че с мълчанието си е прикривала отговорността, която носят силите за сигурност за репресиите срещу рохингите. Правозащитниците наричат поведението й "позорно предателство на ценностите, които някога е отстоявала". Генералният секретар на "Амнести" Куми Найду е изпратила вчера писмо до Аун Сан Су Чжи, в което я уведомява, че престижната титла й е отнета, защото тя "вече не е символ на надеждата, смелостта и непоколебимата защита на правата на човека".

През март т.г. Мемориалният музей на Холокоста в САЩ отне най-високата си награда, с която бе удостоил Аун Сан Су Чжи. След това градовете Дъблин и Оксфорд я лишиха от своите почетни награди, а през септември парламентът в Отава лиши Су Чжи от почетно канадско гражданство. Критици настояват да й бъде отнета и Нобеловата награда за мир от 1991 г., но фондацията, която присъжда това отличие, заяви, че няма да го направи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1382 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.11.12 | 22:00

1

И ТАЗИ ОТКАЗА ДА СТАНЕ ПРЕДАТЕЛ. А НАГРАДАТА ИМ Я ЗАВРЯ В ГЪЗОВЕТЕ МАНИПУЛАТИВНИ

2018.11.13 | 09:25

4

ЩЕ ПОЛУЧИ ОЩЕ ЕДНА НОБЕЛОВА НАГРАДА - ЗА ЗАЩИТА НА ХОРАТА ОТ АГРЕСОРИ

2018.11.13 | 08:38

2

Няма как да имаш нобелова награда за мир и да избиваш хора. Трябва да се осъди за геноцид тази женичка!

Stamat

2018.11.13 | 09:23

3

Подгонили група ислямисти и някой неподготвен вече ги обяви за убийци! Такива организации като "Амнести" отдавна не са това, което са били в началото!

Добави коментар

Водещи новини