Стотици сирийски бежанци са напуснали Ливан по шосето Бейрут-Дамаск

  • 08 ноември 2018 16:13

  • 1392
  • 0
Стотици сирийски бежанци са напуснали Ливан по шосето Бейрут-Дамаск
© Gettyimages

Стотици сирийски бежанци пресякоха днес ливанско-сирийската граница през контролнопропускателния пункт "Маснаа", намиращ се на шосето Бейрут-Дамаск, предаде ТАСС.
Според съобщение на телевизия "Ал Ихбария" сирийското правителство им е предоставило възможност да се върнат в освободените от бунтовниците градове и селища, където се възстановява мирният живот. На границата сирийските граждани ще могат при необходимост да получат медицинска помощ и да направят на децата си ваксини срещу полиомиелит.


Сирийците са били докарани на КПП "Маснаа" от специални сборни пунктове, създадени от министерството на вътрешните работи на Ливан в Бурдж Хамуд, Набатия, Шебаа и долината Бекаа.
Операцията по заминаването на бежанците от Ливан в родината им протича и през КПП "Земрани" в планинския район Ерсал (на 90 километра от Бейрут). Там от долината Вади Хмейид, където има няколко палаткови лагера, сирийски семейства стигнаха до границата със собствен транспорт и с камиони. Хората бързат да се завърнат в Сирия до настъпването на студовете, когато планинските проходи ще бъдат затрупани от снега.

Според съобщение на агенция "Ал Уатания" в тази част на границата от тази сутрин в Сирия са влезли 80 души. По информация на агенцията заминаването на сирийците става доброволно в координация със Службата на върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН). Представители на мисията на ВКБООН се намират на КПП "Земрани" и следят операцията, организирана от ливанските власти.

Освен това сирийци са докарани от сборни пунктове в Северен Ливан до КПП "Дабусия" на границата със сирийската провинция Хомс, откъдето ще се придвижат после към изоставените от тях градове и селища в Централна Сирия.

Ливанският президент Мишел Аун съобщи на 31 октомври в телевизионно обръщение, че за 10 месеца на 2018 г. в Сирия са се завърнали 60 000 души. Според прогнозите към края на годината броят на сирийските бежанци, завърнали се от Ливан в родината си, може да достигне 200 000 души.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1392 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини