Над 20 завърнали се сирийски бежанци от Ливан са убити

  • 07 ноември 2018 16:55

  • 971
  • 1
Над 20 завърнали се сирийски бежанци от Ливан са убити
© gettyimages (архив)

Най-малко 20 сирийци, които неотдавна са се завърнали в Сирия от Ливан, са били убити от правителството, каза днес ливански министър, цитиран от ДПА.

Муейн Мерхиби, известен като критик на Дамаск, изпълняващ длъжността министър по въпросите на бежанците, заяви пред ДПА, че е получил информация от роднини на бежанци, според които близо 20 завърнали се сирийци са били убити от сирийските правителствени сили.

Повече от 1000 бежанци, живеещи в импровизирани лагери в Източен и Южен Ливан, се завърнаха в Сирия, след като родните им места са преминали под контрола на правителството.
Базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права, съобщи, че съдбата на близо 38 сирийци, завърнали се неотдавна от Ливан в Сирия е неизвестна.

Според неправителствената организация някои от сирийските бежанци, завърнали се от Ливан, са били арестувани от агенти на сирийското разузнаване още с пристигането си и оттогава нищо не се знаело за тях до днес, каза ръководителят на центъра Рами Абдел Рахман. По думите му това уплашило другите сирийци, избягали от войната, и те не смеят да се върнат по домовете си без гаранции от ООН.

Служители на ООН в Бейрут казаха, че нямат информация по случая.

Понастоящем Ливан приютява повече от 90 000 сирийски бежанци, които са напуснали Сирия след началото на конфликта през 2011 г. 

Последвайте канала на

БТА
971 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Богдан Велински

2018.11.07 | 17:23

1

С това неправителствените организации казват" Не връщайте горките бежанци обратно, че там ги чака почти сигурна смърт".
Това е предназначено за европейските правителства, за оправдание да не депортират имигрантите. Да го е..ш, които вярва на тези мошеници.

Добави коментар

Водещи новини