Американска медия разкри коя страна ще е идната жертва на ИД

  • 01 ноември 2018 13:30

  • 2435
  • 2
Американска медия разкри коя страна ще е идната жертва на ИД
© Getty (архив)

Американска медия разкри коя страна може са превърне в следващата жертва на "Ислямската държава" (ИД).

Според National Interest джихадистката групировка е взела на прицел Йордания. Изданието посочва, че бойците на ИД от хашемитското кралство са около 10% от живата сила на екстремистите. След като ИД бе изгонена от големи част на Ирак и Сирия йорданските бойци тругнаха към родните си места и станата спящи терористи.

Според медията друг фактор, който може да превърне Йордания в жертва на ИД, е лошото икономическо състояние. Близкоизточната монархия, въпреки че е смятана от САЩ за основен съюзник в борбата срещу мюсюлманските екстремисти в региона и получава щедро финансиране от Вашингтон, изпитва ред проблеми. Процентът на безработица е висок, корупцията е огромна, а на места централната власт присъства само формално.

Третият фактор са сирийските бежанци. Към този момент бежанците от Сирия са почти 660 хиляди души при население на Йордания от приблизително 9 млн. души. Мнозинството от придошлите хора живеят в мизерни условия, а това е благодатна почва за развъждане на радикализма, пише National Interest.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2435 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гост

2018.11.01 | 23:20

2
Е защо да им е лошо, манго при манго отишъл. Нали западния наин на живот е грешен, да вървят да живеят с козете белким се кротнат.
нали ИДИЛ

2018.11.01 | 15:52

1
е тяхно чедо.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини