Саудитска Арабия и Бахрейн добавиха към списъка си нова терористична организация

  • 23 октомври 2018 20:49

  • 2643
  • 0
Саудитска Арабия и Бахрейн добавиха към списъка си нова терористична организация
© gettyimages (архив)

Саудитска Арабия заяви, че тя и Бахрейн са добавили елитното иранско военно подразделение Корпус на гвардейците на Ислямската революция и висши офицери от неговите сили "Кудс" към списъците си с хора и организации, заподозрени в участие в тероризъм, предаде Ройтерс.

Саудитската агенция по печата /СПА/ цитира изявление на службите за сигурност, в което се посочва, че командващият силите "Кудс" Касем Солеймани, както и Хамед Абдолахи и Абдул Реза Шахлай от силите са прибавени в списъка.

През 2011 г. министерството на финансите на САЩ заяви, че Солеймани, Абдолахи и Шахлай са свързани със заговор за убийството на бившия посланик на Саудитска Арабия в САЩ Адел Джубейр и им наложи санкции.

Тогава Иран отхвърли обвиненията и поиска извинение от американското правителство. Засега КГИР и иранското министерство на външните работи не са открити за коментар.
Силите "Кудс" са извънтериториалното подразделение на КГИР.

Саудитската агенция по печата добави, че Центърът за борба с финансирането на тероризма - инициатива между САЩ и страните от Залива за пресичане финансирането на екстремистки групировки -, е определило като свързани с терористична дейност няколко души, свързани с афганистанските талибани, някои от които са иранци.

Центърът беше създаден през май 2017 г. при посещението на американския президент Доналд Тръмп в Саудитска Арабия. Рияд и Вашингтон са съпредседатели на организацията, в която членуват също Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар и Обединените арабски емирства.

Правителството на Тръмп цели да създаде със сунитските държави от Залива коалиция в политическата сфера и в сферата на сигурността, за да противодейства на влиянието на шиитски Иран в региона, особено в Сирия и Ирак, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
2643 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини