68 са жертвите на садистични атентати в Афганистан

  • 12 септември 2018 11:58

  • 1089
  • 0
68 са жертвите на садистични атентати в Афганистан
© Getty Images

Екстремисти в Източен Афганистан са убили обикновени граждани, деца и мирно протестиращи, като засега данните сочат, че жертвите са 68, съобщи в. „Ню Йорк Таймс“. 

Става дума за синхронизирани взривове, разположени на няколко места, като най-много са жертвите, загинали при самоубийствен атентат, проведен по време на протест срещу корумпиран полицай. 

Сред атакуваните обекти са и три училища – две женски гимназии и една мъжка.   

Взривовете са били в провинция Нангархар. 

Все още нито една групировка не е поела отговорността за избиването на мирни граждани, но начинът на изпълнение напомня на неотдавнашните атентати, извършени от Ислямска държава – през юли в Джалалабад. 

Сред жертвите при взривовете до училища има и 14-годишно момче, там пострадалите са 4-ма. 

При атаката сред протестиращите, пострадалите са 165. 

Не е ясно дали атентаторът въобще е знаел срещу какво протестират хората или просто е използвал факта, че има удобно за него събрана тълпа. Той е излязъл от бял автомобил и се затичал към хората, крещейки, че Бог е велик. Врязвайки се в тълпата, е задействал взрива, който носел. 

Хората са били събрани на протест срещу служител на полицията, когото обвиняват в корупция, че е замесен в убийства, грабежи и за това, че е имал частен затвор. 

Освен Ислямска държава, в провинцията има и силно действие от страна на талибаните, но те са отрекли да имат нещо общо с атентатите. 

Южната част на Нангархар е последната провинция в страната, в която може да се твърди, че Ислямска държава има стабилно присъствие. Там американските сили за сигурност, заедно с афганистанските провеждат засилени атаки срещу терористичната групировка, на които тя отговаря с извършването на атаки в градски центрове и най-вече срещу слабо защитени обекти. 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
1089 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини