САЩ продължават с натиска върху палестинците

  • 11 септември 2018 09:17

  • 741
  • 0
САЩ продължават с натиска върху палестинците
© Getty (архив)

Администрацията на американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския взе решение да затвори офиса на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) във Вашингтон, гласи заглавие на френския в. "Либерасион".

Тази мярка последва след серия от засягащи палестинците радикални решения, които затвърждават произраелската позиция на президента на САЩ. Вашингтон дълго се представяше като безпристрастен посредник в близкоизточния конфликт, но по време на управлението на Тръмп дипломатическите удари са насочени само към една от страните в конфликта, а бюджетните съкращения за палестинците се удвояват.

Решението на Държавния департамент на САЩ да затвори офиса на ООП във Вашингтон от вчера продължава дългата серия от мерки, целящи да принудят палестинското ръководство да промени курса си, след като палестинския президент Махмуд Абас прекъсна всички контакти с пратениците на Тръмп в знак на протест срещу преместването на американското посолство в Ерусалим. Произраелската позиция на Вашингтон се засили през последните седмици, след като предложеният от САЩ мирен план беше отхвърлен за пореден път.

В края на август американският Държавен департамент съобщи, че спира помощите си за агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток, докато тя не извърши реформи. С други думи: да намали драстично броят на получателите на помощи, за да отслаби искането на палестинците за право на завръщане, в случай, че бъде сключено мирно споразумение, отбелязва в. "Либерасион".

"Палестинците няма да се поддадат на американските заплахи", подчерта Саеб Еракат, вторият по влияние лидер на ООП, цитиран от френския в. "Монд". "Това е нова демонстрация на политиката на колективни наказания, прилагана от администрацията на Тръмп срещу палестинския народ, на когото тя вече спря финансовата помощ за хуманитарни услуги, включително в здравния и образователния сектор", подчертава палестинският лидер. "Тази опасна ескалация показва, че САЩ се опитват да попречат на работата на световната система, за да прикрият израелските престъпления", добавя той.

САЩ притискат палестинците, за да постигнат мир, гласи заглавие на в. "Вашингтон таймс", който отбелязва, че съдържанието на мирния план на администрацията на Тръмп, целящ да прекрати постоянния конфликт между Израел и палестинците, е една от малкото тайни, които все още не са изтекли в медиите. Ясно е обаче, че на много арабски лидери, включително на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, е дотегнал постоянния отказ на палестинците да сключат мир, дори когато Израел предложи много добри условия, отбелязва изданието.

"Едно от най-големите препятствия по пътя към мира е създадената през 1949 г. агенция на ООН за подпомагане на палестинците, която тя продължава да нарича бежанци", пише още в. "Вашингтон таймс", отбелязвайки, че представителите на САЩ са решили да спрат финансирането за тази агенция, за да окажат натиск върху палестинците за приемане на американския мирен план. Това е добро решение в дипломатически и политически план, според изданието, което подчертава, че бежанци са хората, избягали от страната поради война или икономически причини, но не и потомците им. Агенцията на ООН обаче признава статут на бежанци и на наследниците на арабите, напуснали Израел при създаването му - а евентуалното им завръщане би превърнало страната в държава с преобладаващо арабско население, отбелязва в. "Вашингтон таймс".

Взетото от администрацията на Тръмп решение да се спре финансирането на агенцията на ООН трябваше да бъде взето много отдавна и може да помогне да се принудят палестинците да сключат мир, гласи заключението на вестника.

Последвайте канала на

БТА
741 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини