Протестите в Басра спират, извънредното положение е отменено

  • 08 септември 2018 13:38

  • 750
  • 0
Протестите в Басра спират, извънредното положение е отменено
© Getty Images

Властите на Ирак отмениха днес извънредното положение в южната провинция Басра, след като протестиращите там решиха да спрат демонстрациите, прераснали вчера в безредици. Това съобщи телевизия "Ал Хадас", цитирана от ТАСС.
Днес заработи отново най-голямото експортно пристанище в Ирак - Ум Каср, достъпът до което бе блокиран в четвъртък от разгневени иракчани. Протестиращите напуснаха територията пред входа за порта, информира Ройтерс.

Сутринта неизвестни лица са изстреляли три ракети "Катюша" по летището в иракския град Басра, но няма жертви, съобщи представител на летището, цитиран от Асошиейтед прес. Не е нарушен графикът на полетите.

Засега никой не е поел отговорност за нападението. Според Франс прес изстреляните ракети са четири, а според ТАСС става въпрос за минометни снаряди, които са се разбили извън територията на летището.

Обстановката в страдащия от недостиг на питейна вода, масови отравяния и прекъсвания на електрозахранването град Басра се изостри през последните дни. Протестни акции на местни жители срещу условията за живот в пристанищния град и околностите започнаха преди месеци и във вторник избухнаха с нова сила. За няколко дни размирици и сблъсъци с полицията загинаха около десет души, десетки пострадаха и от двете страни.

Във вчерашните улични протести участваха над 20 000 души. Демонстрантите подпалваха сградите на държавни учреждения, офисите на политически партии и обекти на въоръжени формирования, нападнаха консулството на Иран, нахлуха в петролното находище "Западна Курма-2". С цел възстановяване на реда в провинцията бяха изпратени подсилени отряди от армейските специални части.

По последни данни на иракското здравно министерство в нощните безредици са загинали още трима и са ранени над 50 души. С оглед ескалацията на обстановката координаторите на протестите заявиха, че от днес демонстрациите спират. Те подчертаха, че нямат нищо общо с нападенията и вандалските прояви.

Днес новият иракски парламент е насрочил специално заседание по повод събитията в Басра, отбелязват агенциите.

Последвайте канала на

БТА
750 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини