Иран, Русия и Турция обсъдиха поетапно стабилизиране на Идлиб

  • 07 септември 2018 19:01

  • 3144
  • 1
Иран, Русия и Турция обсъдиха поетапно стабилизиране на Идлиб
© Getty Images/Guliver

Иран, Русия и Турция ще се опитат да намерят решение за ситуацията в контролираната от бунтовниците сирийска провинция Идлиб в духа на сътрудничество, типичен за процеса от Астана, се казва в текста на заключителното изявление, публикувано след преговорите на лидерите на трите страни, провели се в Техеран, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Следващият кръг на тристранните преговори между тримата президенти, които се опитват да намерят мирно решение на сирийската криза, ще се състои в Русия. И трите страни подкрепят воюващи страни в сирийския конфликт, но Москва и Техеран са на страната на режима в Дамаск, а Анкара подкрепя бунтовниците.

По време на пресконференцията президентите на Русия и Иран Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и Хасан Рохани обещаха да работят за елиминирането на Ислямска държава и Фронта "Ан Нусра" в Сирия. Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва призова за прекратяване на огъня в Идлиб, последния голям бастион на бунтовниците в Северозападна Сирия, отбелязва АФП.

Тримата президенти не постигнаха споразумение за примирие, но подчертават, че "отхвърлят всички опити за промяна на фактите на терен, използвайки като претекст борбата с тероризма". Освен това те се обявиха против всякакви сепаратистки проекти, целящи да подкопаят суверенитета и териториалната цялост на Сирия.

Тримата президенти обсъдиха текущата ситуация в Сирия, отбелязаха промените, настъпили от последната им среща в Анкара на 4 април и се споразумяха да продължат координацията, се казва още в декларацията, цитирана от ТАСС.

Русия, Турция и Иран полагат всички усилия за защита на мирните граждани и за подобряване на хуманитарната ситуация в Сирия посредством гарантирането на бърз, безопасен и безпрепятствен достъп на хуманитарната помощ до всички нуждаещи се сирийски граждани, според декларацията.

Международната общност се опасява, че при евентуална офанзива на сирийския режим срещу провинция Идлиб може да се стигне до безпрецедентна хуманитарна катастрофа, отбелязва АФП.

За да може избягалите от Сирия да се завърнат, трябва да бъдат създадени безопасни условия, подчертават тримата президенти, цитирани от Ройтерс. Те добавят, че конфликтът може да бъде решен само чрез политически процес, а не чрез военни средства.

Русия, Иран и Турция призоваха световната общественост и ООН в частност да увеличат помощта си за Сирия чрез "предоставянето на допълнителна хуманитарна помощ, чрез съдействие на хуманитарната дейност по разминирането и възстановяването на основни инфраструктурни обекти, включително социално-икономически, както и чрез опазване на културното наследство", се казва още в декларацията, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Москва, Анкара и Техеран постигнаха съгласие, че процесът по изработване на нова конституция на Сирия трябва да бъде ускорен, заяви Рохани. Споразумението за създаване на конституционен комитет беше постигнато на Конгреса на сирийския национален диалог, състоял се на 30 януари тази година в Сочи. Работейки заедно със специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, тази структура трябва да подготви предложения, въз основа на които да бъде написана новата сирийска конституция.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3144 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Резаци и ислямисти

2018.09.07 | 19:56

1
Мюсюлманската коалиция срещу християтнския свят !

Добави коментар

Водещи новини