Пакистан затвори свое консулство в Афганистан

  • 01 септември 2018 20:45

  • 2076
  • 0
Пакистан затвори свое консулство в Афганистан
© Pixabay

Пакистан временно затвори консулството си в източния афганистански град Джалалабад заради намеса на губернатора на провинцията и липса на сигурност, предаде Асошиейтед прес.

Представител на афганистанските власти обаче каза, че става дума за недоразумение и проблемът скоро ще бъде решен.

В писмо до министерството на външните работи на Афганистан пакистанското посолство в Кабул настоя губернаторът на провинция Нангархар да се въздържа да се меси в начина на работа на консулството. Пакистанската мисия поиска също властите на страната домакин да възстановят сигурността на територията на мисията и заяви, че докато това не стане, тя ще остане затворена.

Според Себгатулла Ахмади, говорител на министерството на външните работи на Афганистан, е станало недоразумение, което е разтревожило персонала на консулството в Джалалабад. Той обаче не уточни какво точно се е случило.

Вече се срещнахме със служители на пакистанското посолство в Кабул и скоро въпросът ще бъде уреден, заяви Ахмади.

Губернаторът на провинция Нангархар Хаятула Хаят каза, че не се месил в работата на консулството, но добави, че издаването на визи трябва да бъде организирано така, че да няма корупция. Всеки ден хиляди афганистанци се събират пред пакистанското консулство и някои плащат между 5000 и 20 000 рупии (около 40-160 долара), за да получат виза, отбеляза той.

Според Хаят тези хора биват обиждани, дори бити. Няма да приемем неуважително отношение към афганистанците, заяви той и подчерта, че осигуряването на безопасност и добра организация около консулството е задължение на местните власти.
Затварянето на мисията в Джалалабад отразява напрежението в отношенията между двете съседни страни, които взаимно се обвиняват в покровителство на екстремисти в районите край слабо охраняваната граница, отбелязва АП.

Последвайте канала на

БТА
2076 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини