Палестинска поетеса осъдена на затвор за постове във Facebook

  • 31 юли 2018 16:45

  • 1706
  • 0
Палестинска поетеса осъдена на затвор за постове във Facebook
© Pixabay

Палестинската поетеса Дарийн Татур е осъдена да лежи в затвор, след като съдът я призна за виновна, че е подстрекавала към насилие и е подкрепяла група, обявена за терористична, съобщи Би Би Си. 

Татур е арестувана през 2015 г. Магистратите са базирали обвиненията и присъдата на три публикации във Facebook. Една от тях представлява видео, в което Татур чете своя поема в глас зад кадър – фонът представлява палестински протестиращи, които хвърлят камъни. 

Според Татур поемата й е била неправилно разбрана, а и неправилно преведена от израелците и че тя никога не е подстрекавала към насилие. 

Въпреки това съдът в Израел я осъди на 5 месеца затвор. 

Дарийн Татур се превърна в едно от съвременните лица-символи на свободата на словото в Израел и най-вече в окупираните територии по Западния Бряг. 

Израелските власти обвиняват подобен род публикации в социалните мрежи за част от причините да има вълна от насилие срещу евреи в пограничните територии – намушквания с ножове, стрелби, нападения с автомобили – които отнеха живота на 55 израелци от октомври 2015 г. насам. 

След присъдата Татур заяви, че не е изненадана. „Очаквах затвор и точно това се случи. Не очаквах справедливост. Обвинението беше политическо, като за начало – защото съм палестинка и защото става дума за свобода на словото“, заяви тя пред израелския вестник Haaretz.
36-годишната поетеса беше арестувана през октомври 2015 г. и прекара няколко месеца в затвора преди да я поставят под домашен арест в апартамент в Тел Авив през януари 2016 г. Властите я обявиха за „опасна за обществената сигурност“. 

Поемата, която Татур е чела, на фона на палестински протестиращи, съдържа стиховете: „Противи се, народе мой, противи се. / Противи се на заселническите грабежи / и последвай кервана на мъчениците“. 

Според обвинението съдържанието на поемата, начинът на показването й и обстоятелствата са възможност за предизвикване на терористични действия. 

„Не разбират поемата ми“, каза Татур, допълвайки: „Няма призив за насилие. Има борба, а те я определят като насилие“. 

Татур е осъдена и за друга публикация във Facebook, в която, според властите, подкрепя палестинската военизирана групировка Ислямски Джихад, която е определена за терористична от Израел, САЩ и Великобритания и се бори срещу израелската окупация. 

Третата публикация представлява снимка на жена, застреляна от израелската полиция, след като е извадила нож. Снимката има текст, който гласи: „Аз съм следващата мъченица“. 

В същото време пък стана ясно, че от затвора е освободена 17-годишната Ахед Тамими, която прекара 8 месеца зад решетките, защото ритна и удари шамар на израелски войник. 

Тийнейджърката беше посрещната от семейството си и тълпа поддръжници. Тя също беше причислена към новите лица-символи на съпротивата и свободата в Палестина. Според данни, Тамими е действала под афект, защото малко преди да удари шамар на войника, братовчед й е бил прострелян с гумен куршум в главата. 

Тя зави, че скоро ще направи пресконференция, на която да говори за състоянието на жените затворници в Израел. 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
1706 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини