Уволниха иракски министър заради недостиг на ток

  • 29 юли 2018 14:48

  • 1908
  • 0
Уволниха иракски министър заради недостиг на ток
© Pixabay (архив)

Иракският министър на електроенергетиката Касим ал Фахдауи днес бе уволнен след три седмици протести в Южен Ирак заради хроничен недостиг на ток, предаде БТА. Решението е взето поради срива в електроенергийния сектор, уточни кабинетът на премиера Хайдер ал Абади.

Оставката на Фахдауи бе едно от исканията на протестиращите в Южен Ирак, както и в Багдад, тъй като иракските домакинства имат ток едва по няколко часа на ден.

Абади всъщност е прекратил правомощията на Фахдауи, тъй като единствено парламентът има право да отстранява от длъжност министри, се казва в съобщението на кабинета.

Недостигът на ток е хроничен в богатата на петрол страна и постът на министър на електроенергетиката е високо рисков, отбелязва АФП.

Ирак отпусна след свалянето на диктатора Саддам Хюсеин през 2003 г. 40 милиарда долара за модернизиране на електрическата мрежа, но част от тези средства са били отклонени. Най-малко двама министри на електроенергетиката бяха обвинени в корупция, по-специално за фиктивни договори за милиони долари.

След американската инвазия в Ирак през 2003 г. потреблението на ток в страната рязко се увеличи поради масовата поява на електродомакински уреди, компютри, сателитни антени и мобилни телефони.

От години иракчаните разчитат повече на генератори, инсталирани по уличните кръстовища от частни предприемачи, отколкото на няколкото часа дневно ток, доставян от държавата.

Неотдавна обаче иракските компании, доставящи голяма част от електричеството в Южен Ирак, прекъснаха доставките поради множество неплатени сметки.

Иракските власти се опитват да оправдаят липсата на инвестиции и остарялата мрежа със спада на цените на петрола, който е основен източник на постъпления за държавния бюджет. Те обвиняват и населението, голяма част от което не си плаща сметките към държавните компании.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1908 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини