Над 150 убити при джихадистки атаки в Сирия

  • 25 юли 2018 18:57

  • 15887
  • 1
Над 150 убити при джихадистки атаки в Сирия
© Pixabay

Бойци на „Ислямска държава“ извършиха днес серия от нападения, включително самоубийствени бомбени атаки, като убиха най-малко 150 души в Южна Сирия, предаде АФП, цитирана от БНР.

През деня Сирийският център за наблюдение на човешките права непрекъснато увеличаваше броя на жертвите, като посочи, че и новите данни може да не са окончателни.

Според организацията при нападенията били убити 62 цивилни и 94 проправителствени бойци, повечето от които местни жители, грабнали оръжието, за да бранят домовете си.

Най-малко 32 бойци на джихадистите също загинали.

Атаките със силни бомбени експлозии били в няколко района на провинция Суейда, която почти изцяло е контролирана от режима, но ИД запазва присъствие в пустинна североизточна част. Те идват седмица след подкрепена от Русия настъпателна операция на правителствените сили за прогонване на бойците на ИД от техните убежища в съседна провинция Дераа.

Нападенията започнали с взривяването на три камикадзета в град Суейда, като последвали други експлозии в села в северна и източна посока. По-късно имало четвърта самоубийствена бомбена атака в града.

Освен атаките с бомби, джихадистите открили огън в селата, като превзели три от 7-те села, които атакували, сочат данните на базираната в Лондон мониторингова организация, която твърди, че разполага с източници на терен.

Сирийски държавни медии потвърдиха, че в резултат на атаките има загинали и ранени, но не посочиха детайли.

Последвайте канала на

Александър Томов
15887 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.07.26 | 13:01

1
Някои от тези бойци са обучени в американските бази в България от българи и от българския бюджет. Да знаеш за какво ти отива ДДС-то като пазаруваш.

Добави коментар

Водещи новини