Блокирани в Южна Сирия "Бели каски" поискаха да бъдат евакуирани

  • 24 юли 2018 20:46

  • 3792
  • 1
Блокирани в Южна Сирия "Бели каски" поискаха да бъдат евакуирани
© Pixabay

Петнадесетина "Бели каски" организираха седящ протест в сирийския град Дараа с искане да напуснат безопасно Югозападна Сирия, няколко дни след евакуирането на част от колегите им спасители, предаде Франс прес.

В неделя Израел помогна на над 400 от тези хуманитарни доброволци и семействата им да напуснат район в Югозападна Сирия, където силите на режима водят настъпление, и да заминат за Йордания. Очаква се оттам те да бъдат приети в страни като Великобритания, Германия, Канада и Франция.

Стотици други "Бели каски" обаче все още се намират в този район и се страхуват да не станат жертва на напредващите сирийски войски.

Днес петнадесетина от тях се събраха в Дараа с табели на арабски език с искания да бъдат спасени.

"Когато се включихме в гражданската отбрана, доброволно спасявахме хора. Сега, когато имаме нужда от помощ няма никой. Къде са организациите, които стояха редом с нас? Къде са страните донори?", запита 25-годишният Алуан ал Масри, който е бил пожарникар в Дараа две години.

Сирийската гражданска защита, известна под прякора "Белите каски", бе създадена през 2013 г. в помощ на жертвите на нападения и бомбардировки в бунтовническите райони. В южната част на Сирия са блокирани около 650 "Бели каски", съобщи групата в изявление и уточни, че не се предвижда втора евакуация.

Режимът на Башар Асад, който обвинява тези спасители, че са свързани с джихадистки групировки, вчера разкритикува извършената от Израел евакуация като "криминална операция".

Последвайте канала на

БТА
3792 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.07.24 | 21:05

1
аууууу статистите се надрискали

Добави коментар

Водещи новини