Партньорите на Иран в ядреното споразумение са показали готовност да се съпротивляват на САЩ

  • 06 юли 2018 21:10

  • 1884
  • 0
Партньорите на Иран в ядреното споразумение са показали готовност да се съпротивляват на САЩ
© Getty Images/Guliver (архив)

Партньорите на Иран в ядреното споразумение са показали готовност да се съпротивляват на САЩ, заяви след среща във Виена иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Франс прес.

Германия, Китай, Франция, Великобритания и Русия, които подписаха през 2015 г. споразумението за ограничаване на иранската ядрена програма, разговаряха с представителя на Техеран няколко седмици, след като САЩ се оттеглиха от международния договор.

"По време на тази среща констатирах, че всички членове, дори тримата съюзници (на Вашингтон-бел. АФП), са ангажирани и имат политическата воля да вземат мерки за съпротива срещу САЩ", заяви Зариф на пресконференция, чийто запис беше излъчен от иранската агенция ФАРС. Той добави, че това е първият случай, при който партньорите на Техеран показват такава готовност на такова политическо равнище, но подчерта, че в бъдеще ще проличи дали има разлика между това, което искат и това, което са готови да направят.

Според обясненията на представителите на петте страни, методите за прилагане на отправените към Иран предложения са напълно приложими. Ако те продължат да показват същата политическа воля, те ще успеят без проблеми да постигнат напредък, заяви още иранският министър.

Русия, Китай и трите европейски страни са потвърдили, че са готови да позволят на Иран да продължи да изнася своя петрол и газ, въпреки че Вашингтон иска да спре износа на суров ирански петрол като част от възстановяването на наложните американски санкции срещу Техеран. Този ангажимент, поет от ръководителите на дипломацията на петте страни, които продължават да участват в споразумението, е част от 11 цели, съобщени на срещата във Виена, за да се спаси сключеното през 2015 г. споразумение.

След като Вашингтон се оттегли от договора, САЩ поискаха от всички страни да спрат вноса на ирански петрол до 4 ноември, ако искат да избегнат насочените срещу Иран санкции. От своя страна европейските страни, участващи в споразумението, водят диалог с Техеран, за да го убедят да продължи да се придържа към пакта.

Последвайте канала на

БТА
1884 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини