10 години затвор за бившия пакистански премиер

  • 06 юли 2018 17:59

  • 1860
  • 1
10 години затвор за бившия пакистански премиер
© gettyimages

Пакистански антикорупционен трибунал произнесе днес отдавна очакваната присъда по дело за корупция срещу бившия премиер Наваз Шариф, като го осъди на 10 години затвор заради покупка на луксозни апартаменти в Лондон, предаде Ройтерс.

Шарих, който е в Лондон с болната си съпруга, не присъстваше в съдебната зала и беше осъден задочно. малко вероятно е Исламабад на поиска екстрадирането му, а самият бивш премиер нееднократно е заявявал, че един ден ще се върне в страната, за да се яви на другите процеси срещу него. Това е първата присъда срещу бившия премиер, срещу когото се водят редица дела, откакто беше отстранен от власт от Върховния съд миналата година заради укриване на активи в чужбина. Присъдата е сериозен удар за партията му преди парламентарните избори този месец. 

В писменото си заключение съдия Мохамад Башир заяви, че Шариф и семейството му не са могли да докажат произхода на парите, използвани за покупката на няколко луксозни имота в Лондон през 90-те и не са декларирали сделките пред данъчните власти. 

По същото дело, дължащо се на Панамските документи, дъщерята на Шариф, Мариам, смятана от мнозина за негов политически наследник, бе осъдена на седем години затвор, задето предоставила фалшива информация на разследващите. Съпругът й Мухамад Сафдар, депутат от партията на Шариф Пакистанска мюсюлманска лига получи присъда от една година затвор. Освен това съдията наложи глоба от 8 милиона британски паунда на Шариф, а на Мариам - 2 милиона паунда и нареди имотите на фамилията в Лондон да бъдат конфискувани в полза на пакистанското правителство.

Партията на Шариф заклейми присъдата като тежка несправедливост спрямо популярния бивш лидер и призова привържениците си да проявят сдържаност и да гласуват за нейните кандидати на изборите на 25 юли. 
Бившият премиер и дъщеря му са в Лондон, където съпругата на Шариф, Кулсум, се лекува от рак и е в кома след сърдечен удар миналия месец.

Присъдата срещу 68-годишния Шариф заплашва да сложи край на кариерата на един от най-влиятелните пакистански политици за последните четири десетилетия, който три пъти е бил министър-председател.

Последвайте канала на

БТА
1860 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Todor Andonov

2018.07.07 | 10:49

1
da dobre sa rezyltatite ot svetovnoto.za da nqma tradizia edna i sabati otbori na parvite mesta

Добави коментар

Водещи новини