Стотици хиляди участваха в антиизраелски демонстрации в Иран

  • 08 юни 2018 19:19

  • 3539
  • 1
Стотици хиляди участваха  в антиизраелски демонстрации в Иран
© Gettyimages

Стотици хиляди хора участваха в официалните антиизраелски демонстрации днес в цял Иран, предаде ДПА.

Политиците призоваха привържениците си да дойдат на митингите, за да отбележат ежегодния Ден Ал Кудс. "Ал Кудс" е арабското име на Ерусалим. Държавните медии отразяваха подробно демонстрациите още от рано сутринта.

Митингите в днешния последен петък от месеца на пости - рамазан - имат за цел да бъде показана солидарност с палестинците, които губят контрола над Източен Ерусалим в полза на Израел в Шестдневната война през 1967 г.

Иран не признава израелската държава, а за мнозина представители на израелското ръководство Иран е най-голямата заплаха за сигурността на Израел.

В Багдад хиляди бойци от шиитските милиции, подкрепяни от Иран, преминаха през центъра на града, за да отбележат "Деня на Ерусалим", предаде Асошиейтед прес.

При преминаването мъжете с военни униформи носеха портрети на покойния ирански лидер аятолах Рухола Хомейни и на върховния ирански водач аятолах Али Хаменей. След това те изгориха знамето на Израел.

Отбелязването на Деня на Ерусалим започва след ислямската революция в Иран през 1979 г., когато аятолах Хомейни обявява последния петък от свещения за мюсюлманите месец рамазан за ден, в който да се изтъкне важността на Ерусалим за мюсюлманите.

Джамията Ал Акса в Ерусалим е третото най-голяма светиня за исляма място след саудитските градове Мека и Медина. Палестинците претендират за Източен Ерусалим, който да стане столица на тяхна бъдеща държава.

В Дамаск десетки сирийци и палестинци отбелязаха Деня на Ерусалим с шествие по улиците на сирийската столица и скандираха антиизраелски възгласи.

Участващите в него мъже и жени тръгнаха от пазара "Хамидие" в стария град към джамията на Омаядите, развявайки сирийски и палестински знамена.

"Денят на Ерусалим значи много за нас. Ерусалим е арабска земя и е земята на всички религии", каза 73-годишният палестинец Хамид Хасан. "Ще продължим да даваме мъченици, докато не го освободим. Никога няма да коленичим", добави той.

42-годишният сирийски гражданин Сама Абдула заяви, че въпросът за Ерусалим е кауза на всички мюсюлмани. "Отбелязването на този ден е мотивация за нас и за всички палестинци да си върнем окупираната земя", каза той.

Последвайте канала на

БТА
3539 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.06.09 | 01:10

1
Ще си я върнете. Само пипайте внимателно.

Добави коментар

Водещи новини