Генералният секретар на ООН поиска незабавно прекратяване на враждебните действия след ескалацията м

  • 10 май 2018 21:26

  • 1571
  • 1
Генералният секретар на ООН поиска незабавно прекратяване на враждебните действия след ескалацията м
© Getty Images/Guliver (архив)

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова в изявление за "незабавно прекратяване на всички враждебни действия и провокации, за да се избегне нов конфликт" в Близкия изток след израелско-иранската ескалация на сирийска територия.

Гутериш поиска и от Съвета за сигурност да продължи активно да работи по сирийския въпрос за постигане на политическо решение.
До момента никоя от 15-те страни членки на Съвета за сигурност на ООН не е поискала извънредно заседание заради безпрецедентната военна ескалация между Израел и Иран.

Постоянният представител на Израел Дани Данон, чиято страна не е член на Съвета за сигурност, съобщи, че е изпратил писма до Съвета и до генералния секретар с искане "да осъдят проявите на агресия на Иран", както и да поискат от Иран "изтегляне на военното му присъствие в Сирия".

През изминалата нощ Израел нанесе десетки въздушни удари по обекти в Сирия, представени като ирански позиции. Израел твърди, че е реагирал на ирански ракетен обстрел по частта от Голанските възвишения под негов контрол.

Последвайте канала на

БТА
1571 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини