Френското разузнаване: ИД може да купи Air France

  • 25 април 2018 16:31

  • 9819
  • 1
Френското разузнаване: ИД може да купи Air France
© gettyimages (архив)

Ислямска държава (ИД) има пари да купи националния френски авиопревозвач Air France.

Според доклад на разузнаването на Париж джихадистите разполагат с активи, чиято стойност възлиза на три милиарда евро. "С тези пари екстремистите може да купят една голяма европейска компания, например, Air France", се посочва в документа на службата за сигурност.

ИД е натрупала капитала си заради контрола върху находищата она нефт и газ в окупираните иракски и сирийски земи. Общата печалба от това перо на терористите от 2013 до 2017 г., когато бяха изгонени от районите, е била около 400 млн. евро. Освен това джихадистите въртят търговия с антики (истински и фалшиви), които също носят добри доходи.

Друг приход на ИД е бил селското стопанство. Екстремистите са печелили добре от производството и продажбата на плодове, зеленчуци, мляко, месо и животни, защото допреди две години на 40 процента от производствените мощности в Ирак са били в ръцете им. Джихадистите са се специализирали и в отглеждането на шарани.

В документа се посочва и данъчното облагане на хората, попаднали под властта на ИД. Терористите са вземали такса от 10 процента върху стойността от всяка сделка, извършена в техните владения. Екстремистите също налагали солени глоби за недостатъчно дълги бради, разголени женски лица, пушене на тютюн и игра на шах и табла.

В бюджета на ИД са били засечени и доброволни дарения. Преди две седмици гражданка на САЩ е била хваната при опит да преведе голяма сума в долари чрез биткойни.

Според документа ислямистите са инвестират в чужбина. "Ние засякохме капиталовложения на ИД в няколко близкоизточни страни и Турция", се посочва още в документа, цитиран от лента.ру.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
9819 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ша патувам с Кон

2018.04.25 | 20:07

1
ИД еър, с промоция за джихадисти. Имаш нож - 30% отстъпка, с бомба - 90% отстъпка.

Добави коментар

Водещи новини