"Файненшъл таймс": Ударите на САЩ в Сирия не донесоха промяна

  • 16 април 2018 10:13

  • 3367
  • 5
"Файненшъл таймс": Ударите на САЩ в Сирия не донесоха промяна
© gettyimages (архив)

САЩ и техните съюзници нанесоха удари, с които стовариха технологичната си мощ върху Сирия. Но с атаката, при която бяха изстреляни 105 ракети, правителството на американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския не оказа особено въздействие върху хода на продължаващата от седем години гражданска война в Сирия, нито съдейства за отстраняване на сирийския президент Башар Асад, когото обвинява в причиняване на хуманитарна катастрофа, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Американски военни командири казаха, че при удара е било атакувано сърцето на сирийската програма за химически оръжия, а Тръмп обяви, че мисията е изпълнена, но въпреки това не е ясно дали обектите за производство и складиране на химически оръжия на сирийския режим са напълно унищожени. Мнозина от сирийската опозиция приветстваха удара, но се тревожат, че той няма да е достатъчен, за да спре Асад да използва отново химически оръжия, изтъква "Файненшъл таймс".

За повечето сирийци, които от години понасят страданията на войната, почти нищо не се промени след ракетната атака на САЩ и техните съюзници, отбелязва американският в. "Ню Йорк таймс". В столицата Дамаск стотици хора демонстрираха в подкрепа на Асад, чиято власт не беше разклатена. В град Ракка, който неотдавна беше освободен от контрола на групировката "Ислямска държава" (ИД), специалисти обезвредиха мини, оставени от джихадистите. Хиляди хора в Дума - мястото на съобщаваната химическа атака, заради която бяха нанесени американските удари, търсеха подслон, след като станаха част от милионите други сирийци, принудени да напуснат домовете си. А на фронтовите линии, разделящи враждуващите страни в Сирия, боевете продължиха, както е от години.

Според "Ню Йорк таймс" поне засега в Сирия ще се запази мъчителното статукво: многопластов конфликт, при който сирийците са въвлечени в битки между глобални и регионални сили. ООН ще продължи да организира преговори, които не водят до мир, а Съветът за сигурност ще остане твърде разделен, за да спре кръвопролитията.

Някои настояват, че единственият реалистичен начин да се сложи край на войната, да се предотврати възраждане на джихадистите и да се даде възможност на Сирия да продължи напред е да се признае, че Асад, подпомаган от Иран и Русия, ще остане на власт и на практика да му се позволи да спечели. Те твърдят, че след като спрат бойните действия, може да се пристъпи към уреждане на другите важни въпроси в Сирия - битката между Турция и кюрдите, сенчестата война между Иран и Израел и възстановяването на разрушените населени места, което да позволи да се завърнат бежанците, посочва вестникът.

Подобни големи отстъпки в полза на Асад са анатема за Вашингтон и други западни столици, където политическите дейци смятат, че сирийският президент би трябвало да бъде наказан за своята жестокост във войната, и казват, че няма да съдействат за възстановяването, докато той продължава да е на власт.

Някои възразяват, че ако Западът откаже да инвестира необходимите ресурси за определяне на бъдещето на Сирия, усилията му за наказване на Асад ще утежнят живота на обикновените сирийци. Ракетните удари нямаха за цел да свалят Асад, да навредят на руските и иранските му съюзници или да защитят гражданското население от насилие. Всъщност те бяха внимателно планирани и извършени, за да не доведат до промяна на цялостната динамика на конфликта и да предпазят САЩ от по-голямо въвличане във войната, коментира "Ню Йорк таймс".

Западните съюзници предприемат дипломатическа офанзива след ракетните удари срещу Сирия, пише британският в. "Гардиън". Те възнамеряват да призоват ООН да започне обширно разследване на сирийските запаси от химически оръжия. Целта е да се покаже, че западната военна намеса е част от по-голяма политическа и дипломатическа стратегия за окончателно премахване на химическите оръжия от Сирия, отбелязва лондонското издание.

Последвайте канала на

БТА
3367 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2018.04.18 | 01:55

5
Цървули!!!Ракетните удари показаха на Целият Свят,Абсолютната Неспособност на Рускенефа да противодейства на Запада!!!Основната цел на операцията беше да се унижи Рускенефа и тя постигна Пълен Успех!!!В Кремъл се насраха от страх и си замълчаха!!!Путьо е на успокоителни!!!
кмета на Крупник

2018.04.17 | 08:38

1
Невменяемия си е невменяем..!
оня с коня

2018.04.18 | 01:54

4
Решението за Сирия е много просто. САЩ престават да въоръжават терористите. Изтеглят си войските. Руснаците си хващат пътя и се прибират и оставят Сирия да се оправя с положението. Когато имат нужда от помощ ще помолят ООН .
Баба Спаса от Крупник

2018.04.17 | 23:39

3
Как да няма промяна ? Джендърчето Крумчо Усаинската подлога ми изпи сока на кюлотите .

2018.04.17 | 08:38

2
Цял свят видя с каква лекота и безумие запада рискува живота на планетата. Все по-малко хора им вярват и скоро никой няма да ги подкрепи. Русия перфектно се представи в напрегнатата ситуация и това носи доверие към нея.

Добави коментар

Водещи новини