СЗО: Около 500 сирийци са проявили симптоми на отравяне с химикали

  • 11 април 2018 14:52

  • 2316
  • 2
СЗО: Около 500 сирийци са проявили симптоми на отравяне с химикали
© Getty Images/Guliver (архив)

Около 500 души в Сирия са получили медицинска помощ, след като са проявили признаци и симптоми, сходни с тези, които се получават при контакт с токсични химикали. Това съобщи днес Световната здравна организация (СЗО), дни след предполагаемата химическа атака в град Дума, предаде Ройтерс.

"По-конкретно са установени признаци на силно възпаление на лигавици, респираторни проблеми и смущения в централната нервна система на засегнатите", заяви СЗО.

Агенцията на ООН каза, че има съобщения за над 70 души, които са загинали, докато са се криели в мазета. Смъртта на 43 от тях е "свързана със симптоми, сходни с тези, които се получават при контакт с токсични химикали". СЗО цитира информация, получена от местни здравни организации, с които партнира.

Хуманитарните агенции на ООН нямат достъп до по-голямата част от територията на Източна Гута, където се намира град Дума. СЗО казва, че е обучила над 800 сирийски здравни работници да разпознават симптомите и да оказват помощ на пациенти, пострадали от химически оръжия. Тя е раздала миналата година в обсадения град антидоти срещу нервнопаралитични вещества.

Последвайте канала на

БТА
2316 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
фифи

2018.04.12 | 12:36

2
Кравария и Малобритания ква работа имат в Сирия?? Каквото и да става там, това не е тяхна работа!! Що не пратят експерти да проверяват оръжията и отровите на ФАЩ и Малобритания??

2018.04.12 | 09:11

1
А СЗО дали не са подлоги спонсорирани от соросоиди и източващи пари от по-малките държави????

Добави коментар

Водещи новини