Хиляди бунтовници пристигат с автобуси в Северозападна Сирия след капитулацията им в Дума

  • 10 април 2018 14:25

  • 3897
  • 3
Хиляди бунтовници пристигат с автобуси в Северозападна Сирия след капитулацията им в Дума
© Gettyimages

Десетки автобуси със сирийски бунтовници, които капитулираха и се съгласиха да предадат град Дума, който контролираха от няколко години, пристигнаха в територии под бунтовнически контрол в Северозападна Сирия, предаде Ройтерс, цитирайки военен наблюдател.

Очаква се около 40 000 бунтовници и членове на техните семейства да напуснат град Дума, в анклава Източна Гута край столицата Дамаск, който бе превзет от сирийската армия след двумесечна офанзива, съобщи проправителственият вестник "Уатан".

С падането на Дума силите на президента Башар Асад възстановяват контрола си върху цяла Източна Гута, - анклав, който бе най-солидната опозиционна крепост край Дамаск. 67 автобуса, превозващи стотици евакуиращи се бойци на групировката "Джаиш ал Ислам" ("Армия на исляма") и членове на техните семейства, пристигнаха днес в контролирани от опозицията райони недалеч от Алепо, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от БTA.

Според руското министерство на отбраната 3600 екстремисти и техни близки са напуснали Дума през последните 24 часа. Като част от споразумението, постигнато под егидата на Русия, "Джаиш ал Ислам", която контролираше града, освободи стотици свои пленници и заложници, които държеше. Споразумението влезе в сила в неделя, часове след като медицински хуманитарни групи съобщиха за предполагаема химическа атака с десетки жертви в града в събота, ден след като правителствените сили подновиха интензивните си бомбардировки над него заради отказа на бунтовниците да капитулират. ООН изрази днес тревога от разрастващия се поток от прокудени от домовете си в Източна Гута хора.

Смята се, че над 133 000 души са напуснали анклава за четири седмици, а хуманитарни организации на ООН все още нямат достъп до района. Около 45 000 от бежанците са настанени в 8 приемни центрове край Дамаск. Приблизително същия брой жени, деца и възрастни са напуснали препълнените центрове, след като са били проверени от правителствените служби. "Ние знаем, че се извършват такива проверки на цивилни, напускащи Източна Гута, но както е известно, ние не сме участници в споразуменията за евакуация, нито в тяхната реализация", каза на брифинг в Женева Андрей Махечич, говорител на службата на върховния комисар на ООН за бежанците.

Западните страни твърдят, че атаката на Асад срещу Източна Гута е нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност, настояваща за пълно прекратяване на огъня в цяла Сирия. Дамаск и Москва обаче казват, че примирието не покрива този анклав и че офанзивата е била необходима, за да се сложи край на контрола на ислямистките бунтовници над този район с голямо цивилно население и за да се спре артилерийският обстрел на столицата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3897 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ot dobrite

2018.04.21 | 05:53

3
samo da napomnim,4e vinagi ima upravlyava6ti i opoziciya,a meracite na treti faktori vliyayat na balansa...
транзистор

2018.04.12 | 08:40

2
Хиляди терористи, а не бунтовници!

2018.04.11 | 20:18

1
Прав си колега. Само искам да допълня, че когато те участвуват във военни действия в интерес на ФАЩ и другите демопедократи, са „бунтовници“, а когато се бият за кауза която не е в интерес на гореспоменатите, са „терористи“.

Добави коментар

Водещи новини