Американският президент наредил военните да започнат изтегляне от Сирия?

  • 04 април 2018 18:14

  • 3627
  • 6
Американският президент наредил военните да започнат изтегляне от Сирия?
© Gettyimages

Американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския е инструктирал началниците на американската армия да подготвят изтеглянето на американските войски от Сирия, но не им е определил дата за това, пише американският в. "Вашингтон поуст", позовавайки се на високопоставен служител на американската администрация.

По време на среща с висши служители от националната сигурност във вторник, Тръмп подчертал, че американските войски могат да участват в текущи задачи по обучение на местните сили, които да гарантират сигурността в районите, освободени от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), уточнил източникът.

Държавният глава обаче посочил, че американската мисия няма да се разпростира отвъд унищожението на ДАЕШ и че очаква други страни, особено богатите арабски държави в региона, да поемат задачата да платят за възстановяването на стабилизираните райони, включително изпращайки свои собствени войски, ако е необходимо.

Тръмп вчера е повторил желанието си бързо да се "маха" от Сирия, дори след като неговият топ командир за Близкия изток е очертал необходимостта за продължаване на военното присъствие там. Тръмп заяви на пресконференция в Белия дом, че "искам да се махам. Искам да върна нашите войски обратно вкъщи". САЩ, подчерта той, не са получили нищо от похарчените 7 трлн. долара в Близкия изток през последните 17 години, като в сметката му очевидно е включена и войната в Афганистан срещу талибаните в Южна Азия, където той през миналата година одобри увеличаване на американските войски.

"Така че е време. Време е. Ние бяхме много успешни срещу "Ислямска държава", изтъкнал Тръмп, допълвайки: "Но понякога е време да се върнем вкъщи и мислим много сериозно за това, нали?" Тръмп е използвал сумата от 7 трлн. долара много пъти, включително по време на предизборната си кампания, въпреки че множество експерти твърдят, че сумата е около половина по-малко, като се започне от Афганистан през 2001 г. и се продължи през военните операции на САЩ в Пакистан, Ирак и Сирия. Мнозина американски военни са били изненадани и объркани от намерението на Тръмп да изтегли САЩ от Сирия, споменато за първи път през миналата седмица. В реч, привидно посветена на вътрешните му планове за инфраструктурата, Тръпм заяви по време на митинг в щата Охайо миналия четвърт, че американските сили "ще напуснат Сирия много скоро".

Вчера, говорейки в американския Институт за мир, ген. Джоузеф Вотел, който е началник на централното командване на САЩ, заяви: "Много добър военен напредък беше постигнат през последните няколко години, но трудната част, смятам аз, е пред нас". Предстоящите усилия, заяви той, включително ролята на военните в стабилизирането на Сирия, консолидирането на придобивките и решаване на дългосрочните проблеми по възстановяването след разгрома на "Ислямска държава". Вотел, заедно с военния министър Джим Матис, многократно и посочвал през последните месеци, че американските войски ще останат в Сирия в обозримо бъдеще, за да гарантират стабилността и политическото разрешаване на гражданската война. В Сирия към момента има около 2000 американски войници.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3627 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Пиночет

2018.04.08 | 16:07

6
Поне изпепелиха 2-3 пъти ватнишките задници
321

2018.04.05 | 10:19

4
тромпетиста подари света на капутин - най клкпавия usa президент - тъпи янки
231

2018.04.05 | 10:19

5
ПУТИН СИ ГО ВЗЕ САМ БЕ КРАВАРСКИ ПЕДЕРАСТ

2018.04.05 | 10:09

3
И без това янките там се осраха, целиха ту своите, ту гражданите, ту руснаците, айде чиба в прерията.

2018.04.05 | 10:09

2
Ами как няма да се изтеглят ?! Само за един ден загубиха 16 спецназовци в 2 хамъра от сирийски партизани !

2018.04.05 | 10:08

1
Тръмп, убиеца на САЩ, едно към едно с Горбачов.

Добави коментар

Водещи новини