Израелските войски раниха 13 палестинци при границата с ивицата Газа

  • 31 март 2018 18:18

  • 1570
  • 4
Израелските войски раниха 13 палестинци при границата с ивицата Газа
© Getty Images (архив)

Израелски войници дадоха предупредителни изстрели към събрани на границата между Израел и ивицата Газа палестински младежи и раниха 13 души, съобщиха медицински източници, цитирани от Ройтерс.

Напрежението остава високо в този пограничен район, където вчера 15 палестинци бяха застреляни от израелските сили. Според израелските военни някои от тези протестиращи са стреляли по тях, замервали са ги с камъни и коктейли "Молотов" и са търкаляли към тях горящи гуми от другата страна на границата.

Палестинският президент Махмуд Абас обяви днешния ден за национален ден на траур, а на Западния бряг бе отправен призив за обща стачка. В ивицата Газа хиляди души се включиха в погребалните шествия на убитите вчера палестинци.
Вчера десетки хиляди палестинци се събраха по оградената 65-километрова граница, където бяха издигнати палатки за планиран шестседмичен протест с настояване на правото на завръщане в Израел на палестинските бежанци и техните потомци. По оценка на израелската армия в района има около 30 000 палестинци.

Палатковият лагер е разположен на неколкостотин метра от израелската бариера, но стотици палестински младежи пренебрегнаха призивите на организаторите и на израелските военни да стоят настрана от граничната линия и избухна насилие.

Предвидено е кулминацията на протеста да е на 15 май. На тази дата палестинците отбелязват "Накба" (Катастрофата), когато стотици хиляди от тях са избягали или са били прогонени от домовете си през 1948 г., когато се създава държавата Израел.

Израел отдавна е изключил възможността тези бежанци и потомците им да се завърнат, от опасение, че такъв приток от араби ще сложи край на еврейското мнозинство в населението на страната и заявява, че бежанците трябва да се настанят в бъдещата палестинска държава.

Мирните преговори по този въпрос са замразени от 2014 година.

Последвайте канала на

БТА
1570 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.04.01 | 10:09

4
Ако беше обратното що сълзи и сополи щяха да се излеят и обвинения в расизъм

2018.04.01 | 08:26

3
Какво направиха евреите за България от 1943г..до сега...[освен че българските власти лазят на колене с години пред тях] нека поне един евреин да обясни
До израел

2018.04.01 | 08:26

2
И последно..по добре да съм глупав и добър... отколкото много умен и зъл гений
Демократ

2018.04.01 | 08:26

1
С минусче с плюсче както и да го въртим..все е истина

Добави коментар

Водещи новини