Числеността на евреите и арабите по Светите земи се изравнява

  • 29 март 2018 14:34

  • 1195
  • 3
Числеността на евреите и арабите по Светите земи се изравнява
©

Числеността на евреите и арабите между Средиземно море и реката Йордан е около или близо до паритета, сочат официални израелски данни, с което се повдига въпросът дали Израел може да остане демокрация, ако запази територията, на която палестинците искат да имат държава. Тази статистика за населението бе спомената в огласено в понеделник изявление на израелския парламент, което обобщава изслушването пред негова комисия на официален представител на придадената към министерството на отбраната цивилна администрация КОГАТ, която координира правителствените дейности в окупирания от Израел Западен бряг на река Йордан и в ивицата Газа.

И двете страни в израелско-палестинския конфликт внимателно проучват демографията заради нейното значение и за двете общества, докато те търсят решение, в момент, когато Израел ще чества идния месец 70-годишнината от своето създаване. Преговорите за решаване на конфликта въз основа на съвместното съществуване на две държави са замразени от 2014 г., като някои твърдят, че ако Израел стане двунационална държава чрез анексирането на завзетата преди 51 години земя, то един ден ще трябва да избира дали да остане демокрация, или да гарантира еврейското мнозинство, лишавайки палестинците от право на глас.

"Изчисляваме (палестинското) население в Юдея и Самария на от 2,5 милиона до 2,7 милиона", каpа пред депутатите заместник-директорът на КОГАТ полковник Ури Мендес, използвайки израелския термин за Западния бряг. На заседание на комисията по външни работи и отбрана към Кнесета той добави, че палестинско преброяване сочи по-голямо число - три милиона.

Председателят на комисията Ави Дихтер, който е бивш шеф на службата за сигурност Шин Бет, отговори, че като се добавят двата милиона палестинци от ивицата Газа, това означава, че сега общо пет милиона палестинци живеят на двете територии, превзети от Израел по време на близкоизточната война от 1967 г. Ако вземем горната граница на цитираните израелски данни и прибавим към тях онези 1,84 млн. араби, които живеят в Израел според израелското Централно статистическо бюро (ЦСБ), общият брой араби в Израел и окупираните територии достига около 6,5 милиона. Това е горе-долу толкова, колкото евреи живеят между долината на река Йордан и Средиземно море, сочат данни на ЦСБ.

Еврейските селища в окупираните територии, които палестинците искат за своя държава, намаляват палестинските надежди за жизнеспособна държава със столица Източен Ерусалим. Палестинците се опасяват също, че техният стремеж към държавност е получил нов удар, когато през декември президентът на САЩ Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1195 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.03.31 | 12:37

3
а хазарите къде са? бяха много

2018.03.31 | 12:37

2
който краде накрая си плаща за това и връща краденото. неизбежно е

2018.03.31 | 12:37

1
Светите земи не са там обаче

Добави коментар

Водещи новини