Министърът на отбраната на САЩ пристигна изненадващо в Кабул

  • 13 март 2018 09:08

  • 1584
  • 4
Министърът на отбраната на САЩ пристигна изненадващо в Кабул
© Getty Images/Guliver

Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис пристигна в днес в столицата на Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

По време на визитата, която не беше обявена предварително от съображения за сигурност, Матис планира да се срещне с афганистанския президент Ашраф Гани и с американския командващ ген. Джон Никълсън.

Ударението е поставено върху перспективите за привличане на поне някои талибани към помирение с афганистанското правителство, отбелязва АП, цитирана от БТА. Пред репортери Матис заяви, че е убеден, че победата във войната, в която САЩ влагат нови ресурси, все още е възможна - дефинирана като политическо уреждане с талибаните.

Миналата седмица висши служители от американското разузнаване представиха пред Конгреса смесена прогноза за Афганистан. Според тях, макар че правителствените сили надделяват, талибаните вероятно ще застрашат афганистанската стабилност през 2018 г.

САЩ регистрират признаци на интерес от страна на талибански представители да проучат на възможността за преговори с Кабул за прекратяване на над 16-годишната война, заяви Матис, цитиран от Ройтерс, като уточни, че такива признаци имало още преди няколко месеца.

Има интерес от страна на талибаните, заяви Матис пред репортери в самолета преди кацането в Кабул.

Афганистанският президент Ашраф Гани миналия месец предложи преговори без предварителни условия с талибанските бунтовници. Американски представители оцениха предложението като важен жест от страна на Кабул.

Матис заяви, че някои от признаците, подробности за които той не разкри, датират отпреди изявлението на Гани.

По думите му някои групи от талибани - малки групи - или са се съгласили, или са проявили интерес към преговори. "С други думи, може и да не се включат всички талибани накуп - да се очаква такова нещо би било прекалено, но има елементи сред тях, които явно са заинтересувани от преговори с афганистанското правителство", заяви той.

САЩ и в миналото се надяваха да "отлюспят" елементи от талибаните и не е ясно доколко е различно новото усилие, отбелязва Ройтерс. Като част от новата регионална стратегия, обявена миналата година, САЩ засилиха помощта за афганистанските въоръжени сили и активизираха рязко въздушните удари срещу талибаните в опит да преодолеят безизходицата във войната и да принудят бунтовниците да седнат на масата за преговори.

Матис заяви, че целта е да бъдят убедени талибаните, че не могат да победят, с надеждата, че това ще ги склони да преговарят.
Узбекистан ще бъде домакин на мирна конференция за Афганистан по-късно този месец, където се очаква участниците да призоват за преки преговори между екстремистката групировка и правителството на Гани. Талибаните обаче вероятно ще откажат да участват и засега отхвърлят каквито и да било преговори с подкрепяното от Запада правителство в Кабул, което според тях е нелегитимен, наложен от чуждестранни сили режим. Те предлагат да преговарят директно със САЩ за евентуално мирно споразумение.

Запитан дали Вашингтон би бил готов да преговаря директно с талибаните, Матис повтори американската позиция, че преговорите трябва да се водят от Кабул.

"Искаме афганистанците да играят водещата роля в усилието за помирение", каза Матис.

Докато САЩ засилваха натиска на бойното поле, международните партньори на Афганистан се постараха да изградят дипломатическа подкрепа от съседните страни, за да подтикнат екстремистите към масата на за преговори. Администрацията на президента Доналд

Тръмп също така засили натиска над Пакистан да ликвидира убежищата на екстремистите от своята страна на афганистанската граница.

Матис заяви, че вижда някои положителни признаци от страна на Исламабад, имайки предвид няколко пакистански военни операции по протежение на границата.

Очертавайки целите на посещението си, министърът подчерта, че иска да направи едновремено оценка и на рестартираното военно усилие на САЩ, и на усилията за помирение. "Помирението", каза той, "има почти равностоен приоритет за моя интерес да дойда тук", каза той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1584 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Демократ

2018.03.15 | 18:50

4
Ето го човекът, затрил от лицето на земята руските наемници в Сирия, които нападнаха пост на САЩ! РЕСПЕКТ! :)))
гол

2018.03.15 | 18:50

3
Световният господар -демократ, мачка всеки за лична изгода, само да не е на територията му САЩ.
ДЕМОКЛИТОР

2018.03.15 | 18:50

2
Е ГЕЙ ПРИЯТЕЛЯ НА ПЛЮВНЮ СОРОСОИДНИЯ. ДВАМАТА ДЖЕНДЪРИ-ПЕДАЛИ СЕ ЗАЛЮБИЛИ НА КОНГРЕС НА ГРОБ ЗА ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ.
Демократ

2018.03.15 | 14:48

1
Да живее русия, нищо, че наскоро свърши парите за пенсии :)))

Добави коментар

Водещи новини