Хамас очаква Израел да нахлуе в ивицата Газа до дни

  • 05 февруари 2018 07:16

  • 870
  • 0
Хамас очаква Израел да нахлуе в ивицата Газа до дни
© gettyimages (архив)

Радикалното палестинско движение Хамас очаква Израел да започне сухопътна операция в ивицата Газа в идните дни или дори часове, предаде ТАСС, като цитира изявление на лидера на ислямистите Яхия ас Синуар пред арабския в. "Хаят".

Според лидера на Хамас Израел се готви да навлезе в палестинския район и е мобилизирал значителни сили в южния окръг. "Операцията ще започне веднага след края на военните учения, които се водят на границата с Газа", заяви палестинският лидер, според когото "вероятността за нова агресия е 95 на сто". В. "Хаят" смята, че има връзка между потенциалното провеждане на военна операция и отказа на палестинците да приемат предложения американско-израелски план. В него се предвижда създаването на палестинска държава на половината територия на Западния бряг на река Йордан и в ивицата Газа. "Администрацията на САЩ предложи на палестинския ръководител Махмуд Абас столицата му да бъде ерусалимското предградие Абу Дис, като запази прохода оттам към мюсюлманските и християнски светини в старинните квартали. Абас категорично отхвърли този план, настоявайки държавата да се създаде в границите от преди началото на арабско-израелската война от 1967 година", подчертава вестникът.

Съветникът на палестинския лидер Набил Абу Рудейна нарече безотговорни изявленията на Вашингтон, че палестинците отказват да преговарят. "Ние държим на сериозни преговори и се обявяваме за решение, което ще доведе до поява на палестинска държава в границите от 1967 г. със столица Източен Ерусалим", подчерта той, обвинявайки Израел, че отказва да признае законните права на палестинците.

Вчера изпълнителния комитет на Организацията за освобождение на Палестина (ООП), призната за единствен законен представител на палестинския народ, призова палестинското правителство да прекрати всякакви отношения с окупационните власти. Палестинската агенция "Уафа" съобщава, че ООП планира да се обърне към Съвета за сигурност на ООН, Общото събрание и Международния наказателен съд, за да оспори незаконните според палестинците израелски действия, съобщи БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
870 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини