Аятолах Хаменей заяви, че влиянието на Иран в региона на Близкия изток е неизбежно

  • 01 февруари 2018 14:48

  • 1829
  • 1
Аятолах Хаменей заяви, че влиянието на Иран в региона на Близкия изток е неизбежно
©

Старши съветникът на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей - Али Акбар Велаяти, заяви, че страната му няма никакво намерение да ограничава влиянието си в региона на целия Близък изток въпреки натиска на САЩ да направи това, предаде иранската полуофициална информационна агенция Фарс, цитирана от Ройтерс.

"Влиянието на Иран в региона е неизбежно и за да остане сред ключовите играчи в него, това влияние ще продължи. Иран няма никакво намерение да изоставя потиснатите народи в региона", каза Велаяти. САЩ трябва да изтеглят военните си сили от източния бряг на река Ефрат в Сирия, иначе Иран ще ги принуди да го направят, каза още Велаяти.

Велаяти говори на международна конференция, организирана в подкрепа на палестинската интифида. "Вашингтон няма да може да раздели Сирия", каза Велаяти. "САЩ имат две алтернативи: или да изтеглят военните си сили от източния бряг на Ефрат, или ние ще ги принудим да го направят."

Според съветника Белият дом се опитва да разедини страните от Близкия изток, за да ги постави под пълен контрол. "Последните събития в Сирия са резултат именно от този план", каза Велаяти. Той заяви още, че Иран е изпратил свои сили в Сирия и Ирак по искане на държавните ръководства на тези две страни. На 21 януари вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс каза в Аман на съвместна пресконференция с йорданския крал Абдула Втори, че Вашингтон ще запази военното си присъствие в Сирия не само за разгром на терористичната групировка "Ислямска държава", но и "за възпиране на враждебното влияние на Иран".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1829 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Асан

2018.02.05 | 22:28

1
Тая оджъ пак се е напушил с опиум.

Добави коментар

Водещи новини