Британски вестник: Идва общ сирийско-кюрдски фронт срещу Турция?

  • 26 януари 2018 09:14

  • 4978
  • 4
Британски вестник: Идва общ сирийско-кюрдски фронт срещу Турция?
© gettyimages (архив)

Кюрдите призоваха Дамаск да се намеси в битката за Африн, съобщава "Гардиън". Изданието отбелязва, че от сирийския президент Башар Асад е било поискано да защити от атаката държавната граница с Турция.

Това ново развитие, близо седмица след началото на турската операция, може да подкопае кюрдските стремежи за самоуправление и ако искането бъде изпълнено, то може да създаде условия за пряка военна конфронтация между Анкара и Дамаск. Може също така и да се стигне до създаването на открит съюз между кюрдските сили, които са подкрепяни от САЩ, и правителство, което от години Вашингтон се опитва да свали от власт.

Американско-турските отношения се влошиха още повече след възникналите разногласия по съдържанието на телефонен разговор за офанзивата в Сирия, коментира "Дейли телеграф". Изданието отбелязва, че Турция е в конфликт със своите съюзници от НАТО - САЩ и Германия заради военната операция срещу кюрдските бойци в Сирия. Вестникът посочва, че Вашингтон и Анкара спорят за това какво в действителност са си казали по време на своя телефонен разговор в сряда президентите Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва.

Според Белия дом Тръмп е изразил безпокойство, че ескалиращото насилие в Африн може да подкопае общите цели в Сирия и е призовал Турция да деескалира и ограничи военните си действия и да избягва цивилни жертви и увеличаване броя на разселените лица и бежанците". Турската страна обаче отрече да е получавала подобно мъмрене, коментира "Дейли телеграф". Изданието отбелязва също, че операцията в Африн е накарала Германия да втвърди позицията си по отношение на Турция и да заплаши да замрази доставките на оръжие за Анкара.

Турските сили искат да отворят нов фронт в битката за кюрдската територия, пише британският вестник "Таймс". Изданието отбелязва, че подкрепяните от Анкара арабски сили, които водят боеве с кюрдските милиции в Северна Сирия, подготвят нов фронт, след като са признали, че първоначалните атаки през границата са забуксували. Цитиран от вестника командир от силите на Свободната сирийска армия заявява, че хората му планират ново настъпление, което този път ще бъде предприето от територията на самата Сирия. Цели на операцията по думите му ще бъдат селищата около Тел Рифаат, град с преобладаващо арабско население.

Подозренията на Турция към кюрдите, най-близките американски партньори в Близкия изток, са дълбоки, пишат авторите на коментарна статия в "Ню Йорк таймс" Ан Барнард и Бен Хъбард. САЩ ги наричат съюзници. Турците ги наричат терористи. Сега пред американската политика се появяват усложнения заради турската офанзива срещу тях в Сирия, отбелязват авторите. В статията се посочва също, че Вашингтон е опитал да направи разграничение между кюрдите, които подкрепя, и тези в Африн, които не подкрепя, но самите кюрди не признавали подобна разлика.

Последвайте канала на

БТА
4978 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Коста

2018.02.14 | 10:15

4
Каквото повикало, такова се обадило!Страх ги е в Анадола от всичко силно около тях!
34

2018.02.13 | 22:45

3
prav si No2. İ kürdite sa kato vas nesposobni da si sızdadat i upravliavat dırjava. Sega si pod robstvoto na izmislenata EU.

2018.02.13 | 22:45

2
Кюрдите са наши братя по съдба, останали до днес под турско робство. Трябва да ликвидираме СДС-то на рязаните "ДПС".
ivanov

2018.02.10 | 15:58

1
dano kyurdin da ti vleze v kishtata

Добави коментар

Водещи новини