Нетаняху призова за разформироване на агенцията на ООН за палестинските бежанци

  • 07 януари 2018 19:40

  • 1543
  • 5
Нетаняху призова за разформироване на агенцията на ООН за палестинските бежанци
© gettyimages (архив)

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху призова днес за разформироване на агенцията на ООН за палестинските бежанци и подкрепи заплахата на американския президент Доналд Тръмп да спре помощта за палестинците, предадоха ДПА и АП.

Нетаняху каза, че агенцията на ООН за палестинските бежанци е "организация, която увековечава проблема за палестинските бежанци, тя също така увековечава идеята за право на завръщане с цел да бъде унищожена държавата Израел". Той разкритикува съществуването на бежанска агенция конкретно за палестинците. "Това създава ситуация, при която има правнуци на бежанци, без самите те да са бежанци, но продължават да са подкрепяни от агенцията на ООН за палестинските бежанци", заяви Нетаняху.

Той призова за постепенно преразпределение на пари от агенцията на ООН за палестинските бежанци към Върховния комисариат на ООН за бежанците, при което да има "ясни критерии за подкрепата на истинските, а не мнимите бежанци". Нетаняху каза, че е напълно съгласен с критиките на Тръмп срещу агенцията на ООН за палестинските бежанци.

Преди няколко дни американският президент отправи косвена заплаха, че ще спре финансирането за палестинците, като заяви, че те "вече нямат желание да преговарят за мир". САЩ са най-големият дарител на агенцията на ООН за палестинските бежанци. Спирането на американската подкрепа може да предизвика хуманитарна криза, особено в ивицата Газа, където повечето жители имат право на помощ от агенцията на ООН за палестинските бежанци, а Израел може да се окаже в положението да плаща сметката.

Последвайте канала на

БТА
1543 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Manetahu

2018.01.08 | 20:01

4
umirayte balgari, shte ste nashi na IZRAEL
Balgarin

2018.01.08 | 20:05

5
ako mu napraish svirka sha umre, az cial den go dusha za glavata ama ne umira

2018.01.08 | 07:19

3
искахте да приевете Тръмп, ама той се оказа по-умен от вас

2018.01.08 | 07:19

2
призовавай си родата, защото вече никой друг не се вълнува от теб

2018.01.08 | 07:19

1
И ТОЗИ СИ ВЯРВАШЕ ЧЕ ВЕЧНО ЩЕ МУ ТЪРПЯТ МАГАРИИТЕ

Добави коментар

Водещи новини